werken
Carrière

Werk of reizen, waarom kiezen?

31.03.2023
door Tuly Salumu

Zoek je een baan, maar liever niet in België? Steeds meer mensen dromen ervan om te werken met hun snoet in de zon en het zand tussen hun tenen. Maar hoe regel je dat? En zijn er nadelen aan verbonden?

Wie vroeger droomde van een job in het zuiden klopte best aan bij een multinational. Mastodonten als Coca-Cola of General Motors hadden de middelen om werknemers naar filialen over heel de wereld te sturen. Bij kmo’s was dat een complexer verhaal. Maar de tijden zijn veranderd. Corona heeft de arbeidsmarkt stevig door elkaar geschud. Vandaag hoeven avontuurlijke werknemers zich niet te binden aan een groot concern. Integendeel.

“Ik denk zelfs dat kmo’s tegenwoordig flexibeler zijn”, zegt Frédéric Hespel, expert internationale tewerkstelling bij Acerta. “Multinationals hebben gestructureerde processen van internationale mobiliteit, vaak geënt op tijdelijke opdrachten in het buitenland. Bij kmo’s en start-ups heb je tegenwoordig meer kans dan vroeger op structureel telewerk. Ze willen een aantrekkelijke werkgever zijn, het niet toestaan van internationale tewerkstelling is rigide en niet meer van deze tijd.”

Waar je precies werkt doet er steeds minder toe. “Vroeger werkte men traditioneel op kantoor”, zegt Hespel. “Dat is helemaal veranderd, zeker bij jobs die enkel een laptop en internet vereisen. Het maakt werkgevers steeds minder uit of je werkt op kantoor, van thuis of vanop een strand in Spanje. Vandaar dat ook steeds meer mensen op workation gaan.”

Het maakt werkgevers steeds minder uit of je werkt op kantoor of vanop een strand in Spanje.

Frédéric Hespel, Acerta

Volgens bewustzijnscoach en ervaringsdeskundige Stijn Heymans zijn de mogelijkheden eindeloos. Samen met zijn vrouw Eva runt hij het platform ‘Elke dag vakantie’, ze hebben net een gelijknamig boek uit. In de winter werken ze vanuit het zuiden. “Als zelfstandige kun je heel veel jobs remote uitvoeren”, zegt hij. “Online coaching, podcasts opnemen, boeken schrijven… Werk je liever voor een bedrijf? In de IT-wereld kun je eender waar ter wereld werken.”

Steeds meer mensen willen hun leven over een andere boeg gooien. “Je kunt dat koppelen aan het stijgend aantal burn-outs”, zegt hij. “Mensen voelen een discrepantie tussen hun huidige levensstijl en het leven dat ze willen leiden. Ze verzetten zich tegen de standaardnorm: van 9 tot 5 werken onder de kerktoren.”

Ben je al je koffers aan het pakken? Nog even wachten, want er zijn toch enkele obstakels. “Vooral op het vlak van sociale zekerheid”, zegt Hespel. “Als je voor een langere periode naar het buitenland trekt, is het mogelijk dat je buitenlandse sociale rechten opbouwt. Denk aan pensioen en kindergeld.” En dat is niet altijd goed nieuws. “De Belgische ziekteverzekering en pensioenrechten zijn bijvoorbeeld beter dan in pakweg Nederland”, aldus Hespel. “Anderzijds is de belastingdruk er lager, waardoor je meer overhoudt van hetzelfde loon. Het is een tweesnijdend mes.”

Bij twijfels kun je altijd aankloppen bij een coach. “Wie denkt dat werk in het buitenland sowieso veel leuker is, komt bedrogen uit”, zegt Heymans. “Het draait erom dat je een levensstijl vindt die past bij het leven dat jij voor ogen hebt. De handleiding die onze maatschappij voorschrijft is slechts een suggestie. Schrijf die over je eigen leven en begin met een leeg blad.”

Vorig artikel
Volgend artikel