thuiswerken
Carrière

“Werk heeft het gebouw verlaten”

13.04.2022
door Fokus Online

Toen we tijdens de coronacrisis allemaal moesten thuiswerken, keek de klassieke manager bedrukt toen hij plots zoveel vertrouwen moest geven aan zijn medewerkers. Daarentegen slaakte de moderne manager allicht een zucht van opluchting. 

Waarom drie uur rijden voor een meeting in Amsterdam? Waarom houden we krampachtig vast aan die nine-to-five en bezorgen we medewerkers stress omdat ze op tijd de kinderen van school moeten halen? “Aan iedere regenwolk zit een zilveren randje”, vertelt Ann De Ryck, hr-director van Inetum Realdolmen. “Ondanks de ellende zijn er ook positieve zaken uit de pandemie gekomen. Digitalisering heeft ons wakker geschud. Corona heeft het proces versneld.”

De Ryck stelt dat thuiswerk al voor corona stilaan bespreekbaar begon te worden. Niet iedereen omarmde het principe, maar de kantoormuren vertoonden wel steeds vaker de spreekwoordelijke barsten. “De pandemie heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Wantrouwen werd vertrouwen. Managers moesten schakelen om hun bedrijf draaiende te houden. Het was een gedwongen keuze tussen thuiswerken of niet werken. En dan is thuiswerken nog altijd een stuk productiever.” Hybride werken bracht de oplossing: “Het is gewoon ‘the new way of working’, waarin ‘plaatsonafhankelijk werken’ het toekomstbeeld zal bepalen. Werk heeft het gebouw verlaten.”

Als bedrijf moet je kunnen inspelen op de levensfasen van je werknemers.

The war of talent woedt in alle hevigheid. “Als je hybride werk kan aanbieden, heb je een stapje voor”, vertelt Lisa De Kerpel, Employer Branding & Talent Acquisition Manager bij Inetum Realdolmen. De Kerpel stelt dat de onafhankelijkheid van de werkplek een eerste pijler is, maar dat de flexibiliteit in tijd even belangrijk wordt. “Als bedrijf moet je inspelen op de levensfasen van je werknemers. Jonge ouders kampen vaak met zieke kinderen die niet naar de crèche kunnen of plots naar de dokter moeten. Laat je medewerkers bijvoorbeeld vast werken tussen 10 en 15 uur en vul de rest van de tijd flexibel in. 

“Inzetten op fysiek en mentaal welzijn van medewerkers was nog nooit zo belangrijk. De work-life balance optimaliseren is prioriteit”, beaamt De Ryck. “Vertrouwen en dialoog zijn de keywords. Het management moest snel de mindswitch maken van een controlerende vorm van leadership naar meer empowering management. Binnen een bedrijf zit je met leiders van verschillende generaties. Niet iedereen kan even snel die klik maken. Daarom is dialoog ook zo belangrijk. Tegenwoordig moet er écht geluisterd worden naar je medewerkers. Zoniet raak je je goede krachten misschien kwijt. Een goede vorm van hybride werken kan ervoor zorgen dat je minder verloop hebt in je personeelsbestand.”

Vorig artikel
Volgend artikel