carrièreswitch
Business

Carrièreswitch: Van de supermarkt naar het asielcentrum

18.11.2020
door Frederic Petitjean

Heel wat mensen dromen van een carrièreswitch en willen hun loopbaan graag in een compleet andere richting katapulteren. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? En word je er wel gelukkiger van? “Eerlijk? Dit was de beste beslissing van mijn leven.” 

Te veel stress, geen werkplezier meer, te weinig balans tussen werk en privé… Loopbaancoach Anouk Smets van het hr-dienstenbedrijf Skill BuilderS krijgt heel wat verschillende redenen te horen wanneer ze mensen vraagt waarom ze van job willen veranderen. “De meeste mensen willen wel een andere baan, maar meestal is dat dan iets dat min of meer in het verlengde ligt van wat ze al doen”, zegt ze.

“Coachees die echt een compleet andere richting uitgaan, zijn toch zeldzamer. Dat is 5 à 10 procent van het totaal. Meestal gaat het om dertigers en veertigers die al tien of vijftien jaar dezelfde job doen en het helemaal hebben gehad. Of vijftigplussers, heel vaak na een burn-out.” 

Wat zijn de mogelijkheden en verwachtingen?

Frappant is dat er een paar sectoren zijn waar de carrièreswitch vaker voorkomt dan elders. “Leerkrachten zijn een typische doelgroep”, zegt Anouk. “De zorgsector ook. En zeker ook in de financiële sector, daar gaat het vaak om mensen die met de jaren hun job almaar commerciëler zagen worden. In plaats van cijfers en quota willen ze weer een baan waar de klant als mens primeert. Wat ook opvalt: haast nooit maakt een kandidaat er een punt van dat ze misschien wel eens minder kunnen verdienen dan voordien.” 

Een volledige carrièreswitch maken gaat natuurlijk niet zomaar. Vaak komen de competenties van de kandidaat niet helemaal overeen met de vereisten van de nieuwe baan, dus moet er herschoold worden. “We moeten dan natuurlijk eerst bekijken wat werkbaar is”, zegt Anouk. “Ga je opnieuw elke dag op de schoolbanken zitten of zijn er andere mogelijkheden? Dat heeft ook financiële consequenties, dus de steun van een eventuele partner zal daarbij heel nuttig zijn. Gelukkig zien we dat dat meestal wel goed zit. En trouwens: ongeveer iedereen die zo’n traject volgt, zegt dat ze er gelukkiger uitkomen.” 

“Bijna iedereen die een loopbaantraject volgt, zegt er gelukkiger uit te komen.”— Anouk Smets, Skill BuilderS

Wanneer je iets anders wilt, maar niet weet wat

Dat geldt alvast ook voor Gill Geysen, die door Anouk naar een nieuwe job werd begeleid. Tot voor kort werkte Gill in een supermarkt. Momenteel is ze aan de slag bij Fedasil, als begeleidster van asielzoekers in het asielcentrum van Arendonk. “Ik had geen middelbaar diploma, had in de horeca en winkels een paar jobs gedaan en was uiteindelijk in een supermarkt gaan werken”, vertelt ze. “Daar waren wat conflicten op de werkvloer en ik begon me af te vragen of dit wel was wat ik wou. Ik vond van mezelf dat mijn aanwezigheid in het bedrijf geen meerwaarde had. Ik wilde dus iets anders, alleen had ik geen idee van mijn kwaliteiten en sterktes. Uiteindelijk ben ik dan via de VDAB bij Anouk terechtgekomen.” 

Uit onze gesprekken bleek al snel dat Gill leidende kwaliteiten had, maar vooral uit een coachende houding, niet zozeer uit een autoritaire houding”, pikt Anouk in. “Daar begonnen we rond te werken en dan hebben we samen overlopen: Wat kun je met zulke competenties doen?”

De moed om in een loopbaantraject te stappen

Uiteindelijk besliste Gill om via volwassenonderwijs zowel haar middelbaar diploma te halen als aan een opleiding Intercultureel Medewerker te beginnen. “Tijdens die opleiding heb ik stages gedaan en toen wist ik meteen: dit zit goed. Ik heb ook maar één keer moeten solliciteren. Mijn eerste sollicitatie was bij het asielcentrum en het was meteen raak (lacht). Ja, we hebben het twee jaar financieel wat lastiger gehad, maar ik ben ongelooflijk blij dat ik deze stap gezet heb.”

Het enthousiasme van Gill over haar carrièreswitch werkt trouwens aanstekelijk. “Sinds mijn avontuur zijn zowel mijn partner, zijn broer als een oud-collega uit de supermarkt ook aan loopbaanbegeleiding begonnen”, vertelt ze. “Dat is ook de reden waarom ik aan dit artikel wilde meewerken: om mensen de moed te geven om in zo’n traject te stappen. Als je in een job zit waar je niet gelukkig bent, moet je niet bij de pakken blijven zitten. Er zijn echt wel mogelijkheden om vooruit te komen.”

Vorig artikel
Volgend artikel