Home Business Carrière Carrièreswitch: Van de supermarkt naar het asielcentrum

Carrièreswitch: Van de supermarkt naar het asielcentrum

Heel wat mensen dromen van een carrièreswitch en willen hun loopbaan graag in een compleet andere richting katapulteren. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? En word je er wel gelukkiger van? “Eerlijk? Dit was de beste beslissing van mijn leven.” 

Te veel stress, geen werkplezier meer, te weinig balans tussen werk en privé… Loopbaancoach Anouk Smets van het hr-dienstenbedrijf Skill BuilderS krijgt heel wat verschillende redenen te horen wanneer ze mensen vraagt waarom ze van job willen veranderen. “De meeste mensen willen wel een andere baan, maar meestal is dat dan iets dat min of meer in het verlengde ligt van wat ze al doen”, zegt ze.

“Coachees die echt een compleet andere richting uitgaan, zijn toch zeldzamer. Dat is 5 à 10 procent van het totaal. Meestal gaat het om dertigers en veertigers die al tien of vijftien jaar dezelfde job doen en het helemaal hebben gehad. Of vijftigplussers, heel vaak na een burn-out.” 

Wat zijn de mogelijkheden en verwachtingen?

Frappant is dat er een paar sectoren zijn waar de carrièreswitch vaker voorkomt dan elders. “Leerkrachten zijn een typische doelgroep”, zegt Anouk. “De zorgsector ook. En zeker ook in de financiële sector, daar gaat het vaak om mensen die met de jaren hun job almaar commerciëler zagen worden. In plaats van cijfers en quota willen ze weer een baan waar de klant als mens primeert. Wat ook opvalt: haast nooit maakt een kandidaat er een punt van dat ze misschien wel eens minder kunnen verdienen dan voordien.” 

Een volledige carrièreswitch maken gaat natuurlijk niet zomaar. Vaak komen de competenties van de kandidaat niet helemaal overeen met de vereisten van de nieuwe baan, dus moet er herschoold worden. “We moeten dan natuurlijk eerst bekijken wat werkbaar is”, zegt Anouk. “Ga je opnieuw elke dag op de schoolbanken zitten of zijn er andere mogelijkheden? Dat heeft ook financiële consequenties, dus de steun van een eventuele partner zal daarbij heel nuttig zijn. Gelukkig zien we dat dat meestal wel goed zit. En trouwens: ongeveer iedereen die zo’n traject volgt, zegt dat ze er gelukkiger uitkomen.” 

“Bijna iedereen die een loopbaantraject volgt, zegt er gelukkiger uit te komen.”— Anouk Smets, Skill BuilderS

Wanneer je iets anders wilt, maar niet weet wat

Dat geldt alvast ook voor Gill Geysen, die door Anouk naar een nieuwe job werd begeleid. Tot voor kort werkte Gill in een supermarkt. Momenteel is ze aan de slag bij Fedasil, als begeleidster van asielzoekers in het asielcentrum van Arendonk. “Ik had geen middelbaar diploma, had in de horeca en winkels een paar jobs gedaan en was uiteindelijk in een supermarkt gaan werken”, vertelt ze. “Daar waren wat conflicten op de werkvloer en ik begon me af te vragen of dit wel was wat ik wou. Ik vond van mezelf dat mijn aanwezigheid in het bedrijf geen meerwaarde had. Ik wilde dus iets anders, alleen had ik geen idee van mijn kwaliteiten en sterktes. Uiteindelijk ben ik dan via de VDAB bij Anouk terechtgekomen.” 

“Uit onze gesprekken bleek al snel dat Gill leidende kwaliteiten had, maar vooral uit een coachende houding, niet zozeer uit een autoritaire houding”, pikt Anouk in. “Daar begonnen we rond te werken en dan hebben we samen overlopen: Wat kun je met zulke competenties doen?”

De moed om in een loopbaantraject te stappen

Uiteindelijk besliste Gill om via volwassenonderwijs zowel haar middelbaar diploma te halen als aan een opleiding Intercultureel Medewerker te beginnen. “Tijdens die opleiding heb ik stages gedaan en toen wist ik meteen: dit zit goed. Ik heb ook maar één keer moeten solliciteren. Mijn eerste sollicitatie was bij het asielcentrum en het was meteen raak (lacht). Ja, we hebben het twee jaar financieel wat lastiger gehad, maar ik ben ongelooflijk blij dat ik deze stap gezet heb.”

Het enthousiasme van Gill over haar carrièreswitch werkt trouwens aanstekelijk. “Sinds mijn avontuur zijn zowel mijn partner, zijn broer als een oud-collega uit de supermarkt ook aan loopbaanbegeleiding begonnen”, vertelt ze. “Dat is ook de reden waarom ik aan dit artikel wilde meewerken: om mensen de moed te geven om in zo’n traject te stappen. Als je in een job zit waar je niet gelukkig bent, moet je niet bij de pakken blijven zitten. Er zijn echt wel mogelijkheden om vooruit te komen.”

MEER

NEDC of WLTP: een wereld van verschil

WTLP Recent werd NEDC vervangen door de WLTP-norm, om te bepalen hoeveel auto’s verbruiken en hoeveel CO2 ze uitstoten. Wat is het verschil tussen die twee?

Britt Buseyne: Uit de kraan of van de fles?...

DrinkwaterUit een onderzoek van de Federatie van Belgische Drankenhandelaars uit 2017 bleek dat de Belg gemiddeld 130 liter flessenwater per jaar drinkt. Dat is vijf keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Ondanks haar uitstekende kwaliteit, blijft Belgisch kraanwater kampen met heel wat vooroordelen. Maar zijn die wel terecht?

In de driver’s seat van eigen ontwikkeling

Levenslang leren Leren, dat doen we in Vlaanderen doorgaans zo’n 25 jaar van ons leven. Daarna vinden we het wel welletjes geweest, lijken de opleidingscijfers te vertellen. Hoe zit dat met de slagkracht van onze arbeidsmarkt, nu onze competenties nog sneller verouderen dan wijzelf?

Tekenencefalitis: klein beestje met soms grote gevolgen

Tekenbeet Teken, het zijn geen fijne beestjes. Ze kunnen niet alleen de gevreesde ziekte van Lyme doorgeven, maar ook tekenencefalitis, zeg maar: hersen(vlies)ontsteking. Het gebied waar de ziekte voorkomt breidt uit, maar gelukkig kun je je wel laten vaccineren. 

Bart Albrechts: ‘Verpakkingen zijn een volwaardig deel van een...

Interview Bart Albrechts is bijna twee jaar General Manager van DS Smith België, een van de grootste spelers op de Belgische, en wereldwijde, verpakkingsmarkt. Wat de verpakkingsindustrie zo boeiend maakt? We laten het hem graag zelf vertellen.

Lynn Wesenbeeck: Bestemming onbekend

Lynn Wesenbeeck‘Schep moed. Niemand is onsterfelijk’, las ik. De woorden leken ook mijn hond Flor niet te ontgaan, want net als ik bleef hij plots staan. Ik las de zin opnieuw.