hybride werken
Carrière

Telewerken gaat nooit meer weg

13.04.2022
door Amaryllis De Bast

De evoluerende digitalisering in combinatie met de coronapandemie zorgde voor een piek in het hybride werken. Het is niet langer denkbaar dat je als werknemer een volledige werkweek op kantoor doorbrengt. Wat zijn de voor- en nadelen?

“De combinatie van deels op locatie en deels thuiswerken zorgt voor een grote flexibiliteit”, zegt Els Van Der Veken, director bij het rekruteringsbedrijf Robert Walters. Ze ziet het belang van hybride werken alsmaar toenemen. “Ongeveer 30 procent van de Belgen geeft aan twee à drie dagen in de week op kantoor te willen werken.” Uit een onderzoek van de UGent blijkt zelfs dat sommige werknemers loon willen inruilen om een extra dag thuis te kunnen werken. Toch zou een volledige week thuiswerken niet geliefd zijn. “Er zijn bedrijven die dit aanbieden, maar ik merk dat mensen hiervoor terugdeinzen.” 

Er wordt weleens beargumenteerd dat werknemers sneller afgeleid worden als ze niet op kantoor zijn en dat dit de productiviteit zou verlagen, maar Van Der Veken spreekt dit tegen. “Onlangs werd mijn dochter plots ziek. Drie jaar geleden zou ik een vakantiedag hebben moeten nemen en mijn vergaderingen moeten afzeggen. Nu had ik de optie deze online te laten doorgaan, wat betekent dat zowel ik als mijn collega’s of mijn werkgever hier geen last van had.” Zo blijven de vakantiedagen bestemd voor échte vakantie.

Er zijn talloze voordelen die het ons gemakkelijker maken om werk en privé te combineren, vertelt Van Der Veken. “Je kunt je persoonlijk leven beter afstemmen op je werk. De verplaatsing valt weg, waardoor er tijdswinst is.” Ook op ecologisch vlak zijn er positieve gevolgen. “Wanneer mensen in plaats van vijf maar drie dagen de wagen nemen, is de uitstoot bijna gehalveerd. Dat betekent ook bijna de helft minder kosten aan benzine.” En het besparen van kosten, dat blijft komen. “Werken met flexdesks omdat niet iedereen tegelijk op kantoor is, spaart de werkgever geld uit aangezien er geen extra ruimte bijgehuurd moet worden.” Tijdswinst, kostenefficiëntie en een betere combinatie met je privéleven, de pluspunten lijken eindeloos. 

Het netwerken gebeurt tijdens de informele momenten aan de koffiemachine, voor en na de meeting.

- Professor Ans De Vos

Het juiste evenwicht tussen op locatie en thuiswerken is niet altijd even gemakkelijk te vinden, zegt professor Ans De Vos (Antwerp Management School en UAntwerpen). “Het is belangrijk een balans te vinden tussen enerzijds je eigen noden, en anderzijds de verwachtingen van je werkgever. Heb je veel of weinig nood aan sociaal contact met collega’s. En hoe vaak verwacht je werkgever je op de werkvloer?” Het belangrijkste aspect aan hybride werken is de keuzevrijheid en hoe je daarmee omgaat als werknemer, volgens De Vos. “Telewerk zal nooit meer verdwijnen, het heeft te veel voordelen. Werkgevers erkennen dat het de productiviteit van werknemers ten goede komt. Maar keuzevrijheid brengt ook de diversiteit in individuele voorkeuren meer naar voren.” 

Een onderschatting daarbij is de metacompetentie: weten wat voor jou het best werkt, welke valkuilen het inhoudt voor jou (bijvoorbeeld: de grens tussen werken en niet-werken niet goed kunnen afbakenen, of je te veel thuis isoleren van de sociale contacten met collega’s) en hoe hiermee om te gaan. En dat is nu net cruciaal om goed hybride te kunnen werken. “Als we hier geen aandacht aan besteden, kan het een risico worden. Want niet iedereen beschikt spontaan over deze vaardigheid. Het is belangrijk dat werkgevers hier aandacht aan besteden, bijvoorbeeld via coaching of opleiding.” 

De grootste barrière voor het hybride werken is de loopbaangroei vanop afstand. “Hr-systemen vertrekken vaak nog van de aanwezigheid van werknemers op de werkvloer. Voor de klassieke carrièrekansen is visibiliteit essentieel. Als jij altijd degene bent die enkel online bij de vergadering aanwezig is, ben je inhoudelijk wel even hard betrokken. Maar mis je toch de kans om sociaal kapitaal op te bouwen.” Het netwerken gebeurt tijdens de informele momenten aan de koffiemachine, voor en na de meeting, benadrukt De Vos. 

Telewerken brengt daarbij met zich mee dat we vaker op resultaten gaan focussen dan op hoe we die behalen, of hoeveel tijd we ergens aan besteden. Daarom is het belangrijk dat de werkgever duidelijk communiceert dat daarnaast ook verbinding en betrokkenheid bij de organisatie worden verwacht, en dus niet enkel die resultaten.

Vorig artikel
Volgend artikel