Interview door Ciara Reid

Sophie Naze
: niet bij de pakken blijven neerzitten

Ruim een jaar geleden werd onze wereld op zijn kop gezet. Veel bedrijven dreig(d)en kopje onder te gaan, niet in het minst in de evenementensector. Hoewel Sophie Naze, ondernemer en zaakvoerder van eventbureau KonseptS, positief in het leven staat, heeft ze ook laagtes meegemaakt. Maar daar ligt net de kracht.

Ruim een jaar geleden werd onze wereld op zijn kop gezet. Veel bedrijven dreig(d)en kopje onder te gaan, niet in het minst in de event sector. Hoewel Sophie Naze, ondernemer en zaakvoerder van event bureau KonseptS, positief in het leven staat, heeft ze ook laagtes meegemaakt. Maar daar ligt net de kracht.

Toen de eerste berichten over het coronavirus in China ons bereikten, voelde Sophie Naze meteen dat er iets niet pluis was. “Kort daarna werd de eerste lockdown afgekondigd. Eén voor één stroomden de annulaties van events binnen. Alle perspectief werd weggeveegd. Dat was bijzonder moeilijk.”

Ontwikkelingskans

Gelukkig is Sophie creatief en positief ingesteld en probeert ze in elke tegenslag een ontwikkelingskans te zien. “Ik moest iets bedenken om mijn event zaak draaiende te houden en mijn medewerkers perspectief te bieden. Ik heb toen Staycation Squad gelanceerd.” Staycation Squad is een concept waarbij je lekker kunt genieten van een thuisvakantie met je bubbel. “Het idee is eenvoudig, je blijft gewoon lekker thuis en je inkopen en ontbijt worden door een homie verzorgd. Heerlijk toch?” Helaas is er nog te weinig draagvlak voor staycations, waardoor ze niet het beoogde succes boekte. “Ik hoopte uiteraard dat het concept enthousiast onthaald zou worden en dat ik daarmee mijn bedrijf en mijn team aan het werk kon houden. Dat dat niet zo was, kostte me natuurlijk energie. Maar wat niet is, kan nog komen. Omdat ik sterk geloof in ontzorgen, ga ik dit project zeker verderzetten. Ontspanning moet tegenwoordig precies allemaal bigger and better zijn, ook op vlak van reizen. Terwijl geluk en rust net heel dichtbij te vinden zijn.”

Concurrentiestrijd in de wereld van events

De concurrentiestrijd in de (digitale) event wereld is bikkelhard, daarenboven wijkt het voor Sophie te ver af van haar core purpose. “Ik wil trouw blijven aan mijn identiteit. En dat zijn kwaliteitsvolle events die emotie oproepen. Veel bedrijven proberen nu aan functionele meetings een leuk element te koppelen zoals een goochelshow of een cocktailworkshop. Dat is niet helemaal mijn ding. Met KonseptS probeer ik steeds een authentieke boodschap te brengen die mensen en teams verbindt.” 

We leven in een maatschappij waarin we zoveel mogelijkheden hebben en toch doodongelukkig zijn. Dat kan ik niet rijmen.

LOEP

Gelukkig vinden gepassioneerde ondernemers elkaar. Door met haar medevennoot en goede vriendin Chantal Smedts te brainstormen, bedachten ze een nieuw idee: LOEP. Dit is een traject voor zowel bedrijven als particulieren waarbij er gewerkt wordt aan empowerment. “Je hoort en leest het overal: het gaat niet goed met de mensen. Ik geloof dat de grootste groei komt uit diepe ongelukkigheid. Het leven bestaat nu eenmaal uit ups en downs, zonder laagtes kunnen we ook geen hoogtes kennen. Maar elke dip, op welk vlak dan ook, biedt kracht tot verandering. Je moet die mindere periodes wel doormaken en doorleven, in plaats van ze uit de weg te gaan. Daarom vind ik diep huilen zo krachtig, het verdriet kan er letterlijk uitstromen en dat werkt helend.”

Grote motivator voor verandering

“In weten wat je níét meer wilt, schuilt een grote motivator voor verandering.” Een coach of een onlineplatform zoals LOEP kan daarbij helpen. “Door mensen te empoweren willen we hen laten inzien dat zij hun mentaliteit en gedrag zelf in handen kunnen nemen. We leven in een maatschappij waarin we zoveel mogelijkheden hebben en toch doodongelukkig zijn. Dat kan ik niet rijmen”, zegt Sophie. “Het is belangrijk dat mensen beseffen dat het niet de omstandigheden op zich zijn die ons nekken, maar wel onze gedachten.” Sophie heeft zelf een moeilijke jeugd gehad en wil haar verhaal gebruiken om anderen te inspireren. “Ik ga zelf ook al jaren naar een coach en ik geloof dat iedereen bij tijd en stond zijn eigen gedachten eens moet challengen.”

Voorlopig alleen online

Voorlopig is LOEP online, maar het kriebelt bij Sophie wel om er, op termijn, een groot live event aan te koppelen. “Ik zie het al voor me, een stadion gevuld met like minded people die aan zichzelf willen werken. Met animatie en topsprekers.” Sophie sluit het gesprek af met een citaat van Heyerdahl dat haar typeert: ‘Borders, I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.’ Ik wil mensen aanmoedigen om dingen in vraag te stellen, ook zichzelf.”

10.04.2021
door Ciara Reid
Vorig artikel
Volgend artikel