soft skills
Carrière

Soft skills: Vind je eigen weg dankzij je talenten

01.09.2023
door Gwendoline Cuvelier

We hebben allemaal onze talenten, maar we weten niet altijd welke dat zijn. Iedere volwassene heeft er ongeveer vijftien, in een unieke combinatie. De sleutel tot een rijk professioneel leven? Dagelijks je talenten oefenen!

“Veel mensen denken dat talent hebben betekent dat je uitblinkt op een specifiek vlak: koken, dansen, sporten… Maar dat is een erg beperkende blik”, verduidelijkt Luk Dewulf, coach en auteur van tal van boeken over dit onderwerp. “Je talenten komen naar boven wanneer je iets doet waar je energie uit haalt en waarbij je de indruk krijgt dat de tijd voorbijvliegt, terwijl je volledig in harmonie met jezelf blijft.” Misschien ben jij wel van nature creatief, verbindend, overtuigend of uiterst georganiseerd. “Talenten zijn natuurlijke vaardigheden waarmee we allemaal geboren worden, maar waarvan we ons niet altijd bewust zijn. Vaak wijzen de mensen om ons heen op onze sterke punten, omdat ze zo verweven zijn met onze persoonlijkheid”, zegt Yossra M’Rini, operationeel manager binnen de dienst Begeleiding Actief Zoeken naar Werk bij Actiris. De uitdaging: ontdek je verborgen talenten en laat ze schitteren.

Organisaties die kandidaten selecteren op basis van hun talenten, kunnen rekenen op gelukkigere medewerkers die ook betere resultaten neerzetten.

– Luk Dewulf, coach en auteur

Vaardigheden versus talenten

“In de professionele sfeer zijn talenten vergelijkbaar met wat we soft skills noemen. In tegenstelling tot vaardigheden, die we moeten aanleren, zijn ze aangeboren”, verduidelijkt Yossra M’Rini. “Vandaag hechten ondernemingen steeds meer belang aan soft skills wanneer ze iemand aanwerven. Want die intrinsieke kwaliteiten leer je niet op school of op de werkvloer”, stelt de expert vast. “Organisaties die kandidaten selecteren op basis van hun talenten, kunnen rekenen op gelukkigere medewerkers die ook betere resultaten neerzetten”, voegt Luk Dewulf nog toe. Die talenten tonen namelijk tegelijkertijd aan wat iemand graag doet en moeiteloos goed voor elkaar krijgt.

“Bij Actiris helpen we werkzoekenden in de eerste plaats om hun natuurlijke aanleg te ontdekken en in de tweede plaats om die te ontwikkelen dankzij opleiding of coaching. Zo vinden ze vlotter een baan die echt bij hen past”, legt Yossra M’Rini uit. “Voor werknemers is het van groot belang dat ze een functie uitoefenen waarbij zowel hun technische vaardigheden als hun talenten aan bod komen. Pas dan kunnen ze zich zowel privé als op het werk goed in hun vel voelen.” Taken uitvoeren die verband houden met je aangeboren mogelijkheden, helpen je om je batterij op te laden. “Is je baan niet afgestemd op je talenten? Dan loop je het risico dat je er geen voldoening uit haalt, vermoeid raakt en je motivatie en zelfvertrouwen verliest. Zelfs als die functie op papier bij je past. Dat kan zelfs leiden tot een burn-out”, waarschuwt Luk Dewulf. Daarom is het zo belangrijk om jezelf te leren kennen voordat je gaat solliciteren.

Vorig artikel
Volgend artikel