quiet quitting
Carrière

Quiet quitting: Een trend of vooral een teken van de tijdsgeest?

07.12.2022
door Bavo Boutsen

In tijden waarin de arbeidsmarkt vaak het debat lijkt te beheersen, groeide quiet quitting uit tot een van de meest besproken termen van het najaar. Dit zegt iets over visie op werk anno 2022, maar is vooral ook te linken aan de heersende tijdsgeest. 

Quiet quitting betekent zoveel als: net genoeg doen op je werk om niet ontslagen te worden. Wie dit principe toepast, doet zijn of haar werk dus nog steeds zo goed mogelijk, maar gaat niet voor de extra mile. Mails beantwoorden na je uren – laat staan overuren draaien – is iets wat je dus aan jezelf laat voorbijgaan. Je stelt met andere woorden heel duidelijke grenzen over de positie van je werk in je leven en past deze ook consequent toe. 

Geen harde bewijzen 

Hoewel het hypegehalte van deze term misschien anders doet vermoeden, is dit geen nieuw fenomeen. “Het kind heeft een naam gekregen. Maar het was eigenlijk als ongenoemd weesje al decennialang in onze samenleving aanwezig”, zegt Martin Valcke, professor onderwijskunde aan de UGent, die onder meer onderzoek doet naar engagement bij leerkrachten. “Ik vind geen evidentie voor de bewering dat er vandaag meer mensen zouden zijn die minder willen investeren in hun job. Mensen die op deze manier in hun job staan zijn er altijd geweest. Net zoals je altijd al strevers hebt gehad.”

“Er is ook geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat werkende jongeren, met wie men deze term vooral in verband brengt, minder geëngageerd zouden zijn op de werkvloer”, gaat arbeidsmotivatie-experte en professor Anja Van den Broeck (KU Leuven) hierop in. Zij doet samen met hr-dienstverlener Tempo-Team jaarlijks onderzoek naar dit onderwerp.

Ik vind geen evidentie voor de bewering dat er vandaag méér mensen zouden zijn die minder willen investeren in hun job.

- Martin Valcke, UGent

Waarom werk ik eigenlijk? 

Er is vooralsnog dus geen bewijs te vinden voor de bewering dat we collectief meer quiet quitten. Dat doet de vraag rijzen: waarom groeide dit dan uitgerekend nu toch uit tot een wereldwijd besproken item? 

Een mogelijk antwoord is: omdat het compatibel is met de huidige tijdsgeest. Die wordt enerzijds gekenmerkt door een grote onzekerheid. Anderzijds spelen deze emoties zich af in een wereld waarin de maatschappelijk bepaalde ijkpunten die gepaard gaan met volwassenheid, zoals financiële onafhankelijkheid, trouwen, kinderen krijgen en een eigen huis kopen, steeds meer vervagen. 

Omdat de sociale en economische realiteit voor velen met andere woorden meer vragen oproept dan antwoorden, lijkt een steeds grotere groep vandaag niet goed te weten wat het hogere doel is van hun werkleven. Velen onder ons zijn hierdoor blijvend op zoek naar een plaats in het grotere systeem. Net als de burn-out culture, die deels dezelfde voedingsbodem heeft, doen we quiet quitting dus maar best niet af als een betekenisloze hype op sociale media. 

Vorig artikel
Volgend artikel