flexi-job
Carrière

Pro’s en contra’s: Is een flexi-job iets voor jou?

07.12.2022
door Sophie Pycke

De facturen gaan door het dak en steeds meer mensen nemen een flexi-job aan om het einde van de maand te halen. Het systeem van onbelast bijverdienen wordt populairder. Wat zijn de voor- en nadelen?

Steeds meer mensen gaan bijklussen om bij te verdienen. Volgens cijfers van De Tijd steeg het aantal flexi-jobbers met 24 procent tegenover vorig jaar, van 80.722 in 2021 tot 103.946 aanvragen in 2022. Flexi-jobs werden in ons land boven het doopvont gehouden in 2015, specifiek voor de horeca als flexibel tegengewicht voor de witte kassa, maar breidden ondertussen uit naar andere sectoren zoals kappers, bakkers, schoonheidssalons en warenhuizen. Wie in het derde kwartaal dat aan de flexi-tewerkstelling voorafgaat minstens 4/5de staat ingeschreven bij een andere werkgever kan onbelast bijverdienen met een flexi-job, net als gepensioneerden. Al moet die laatste categorie wel oppassen. Afhankelijk van je pensioenregime en het aantal gewerkte jaren kan te veel bijverdienen je pensioen laten krimpen. 

Bruto is netto

Een flexi-job is een vorm van geregelde arbeid. Zowel werkgever als werknemer moet specifieke formaliteiten respecteren en bijvoorbeeld een raamovereenkomst afsluiten. Het grote verschil met een gewone job is het belastingvrije karakter. “Bruto is netto. Je flexi-inkomsten hoeven niet op je belastingbrief. Bij andere uurlonen speelt wel het aspect van inhouding van sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing”, legt Tom Dirix uit, teamleider lonen bij Acerta. “Het staat werkgevers bovendien vrij om het minimumuurloon van 11,35 euro te overschrijden. Het loon van een flexi-jobber wordt ook aangepast als gevolg van indexatie. Op basis van de cijfers van het planbureau zal het uurloon dit jaar nog 2 procent stijgen.”

Het uurloon van flexi-jobbers zal dit jaar nog 2 procent stijgen.

- Tom Dirix, Acerta

Geen plichten, wel rechten

Flexi-jobben klinkt als de perfecte manier om wat extra ademruimte te creëren in crisistijden, maar er zijn ook tegenstanders. “Onder meer de werknemersorganisaties zijn koele minnaars”, vertelt Geert Vermeir, juridisch expert bij SD Worx. “Zij vinden dat flexi-jobs de sociale zekerheid ondergraven aangezien er geen belastingen of sociale bijdragen op betaald worden zoals op een gewoon loon, maar er wel rechten uit geput worden. Ze tellen bijvoorbeeld mee voor de opbouw van werkloosheids- en pensioenrechten.”

Flexi-jobs zijn slechts aan een paar restricties onderhevig. Ze zijn enkel geldig in bepaalde sectoren én je moet al een hoofdjob hebben. “Er staat dus geen juridische limiet op het aantal uren dat je kunt bijverdienen, maar je moet wel nog altijd je hoofdjob op een correcte manier kunnen uitvoeren”, merkt Vermeir op. “Werkgevers stellen ons regelmatig de vraag of ze hun personeel kunnen verbieden om op zondagavond een flexi-job uit te voeren, uit vrees dat ze maandagochtend niet uitgeslapen op het werk zouden verschijnen. Dat kan niet, maar je kunt wel eisen dat je werknemers hun job op een goede manier uitoefenen.”

Vorig artikel
Volgend artikel