avontuur
Carrière

Op de golf tussen adrenaline en rust

27.03.2021
door Fokus Online

Met een zeilboot, roeiboot of kajak ongekende gebieden via het water verkennen is het ultieme avontuur. Je schommelt heen en weer tussen golven van adrenaline en golven van pure rust. Ook België biedt heel wat watersportopties voor zowel beginners als gevorderden. Vaar je mee?

avontuurEmma Plasschaert
Zeilen
Wereldkampioen 2018 Laser Radial

Wat brengt de watersport bij jou teweeg?

“Dat je buiten bent wanneer je deze sport uitoefent, vind ik sowieso een enorme meerwaarde. De verse lucht die je inademt bij het buitensporten in het algemeen, en bij het zeilen dan nog eens extra omdat je die zeelucht hebt. Het avontuur is de snelheid die je met je boot kunt creëren en het samenwerken met de natuurelementen. Je gebruikt de wind en de golven om je boot voort te stuwen. Hoe beter dat lukt, hoe sneller je gaat en hoe meer exciting het zeilen wordt. Het is een mooie sport voor de symbiose tussen mens en water. We gebruiken alle natuurelementen in ons voordeel, wat zorgt voor een fantastisch gevoel. Op dagen met veel wind is het ook een extra avontuur.”

Zorgt het onvoorspelbare karakter van het water voor een extra kick?

“Ja, dat onvoorspelbare karakter is een belangrijke factor. Als wij bezig zijn met zeilen en er vindt plots een draaiing van de wind plaats, de wind komt op of gaat net liggen, dan heeft dat een grote impact op het hele wedstrijdgebeuren. Of dat voor een extra kick zorgt? We zijn natuurlijk niet in gevaar, maar het onvoorspelbare voegt een extra dimensie aan onze sport toe. Je moet weerkennis hebben en je moet leren omgaan met de veranderingen die daarbij komen kijken. Dat zorgt voor een extra laagje waardoor je niet alleen moet kunnen focussen op het fysieke aspect. Naast het fysieke moet je dus echt op een slimme manier leren omgaan met die weersomstandigheden en erop inspelen.”

Welk avontuur op het water was voor jou onvergetelijk?

“De interactie met dieren op het water. Ik kom soms dolfijnen tegen, of een keertje een walvis toen ik in Rio was. Andere keren zie je schildpadden, albatrossen of pelikanen. Als dierenvriend vind ik dat echt de max. De afgelopen maanden was ik een paar keer in Sydney, Australië, en daar kwam ik bluebottles tegen, een soort van kwallen die best gevaarlijk zijn en serieuze pijn kunnen veroorzaken wanneer je erdoor gestoken wordt. Daar moet je dan voor oppassen, maar in het algemeen zijn ze wel zalig om onderweg tegen te komen. Andere topmomenten zijn de dagen waarop je veel wind en hoge golven hebt. Dan kan het heel snel gaan, wat echt episch is.”

avontuurNiels Van Zandweghe
Roeien
Wereldkampioen U23 lichte skiff 2016

Wat brengt de watersport bij jou teweeg?

“Roeien is echt een vorm van therapie eigenlijk. Je zit buiten, midden in de natuur op het water, waar het zo stil is. Enkel jij, je boot en de natuur. Die rust, dat is zalig. Zeker in Italië op een mooi meer in het zonnetje, 25 graden, windstil. Daar is het natuurlijk vaak net iets aangenamer dan in België. Al hebben we hier wel het geluk dat we bijna altijd kunnen roeien. Alleen met extreme noorderwind doe je dat beter niet, maar dan spreken we echt al over 70 tot 80 km per uur. Hoeveel je weegt heeft daarbij veel invloed op hoeveel impact de wind op jou heeft. Zelf trainen we meestal op het Boudewijnkanaal, een van de beste roeiwateren in België.”

Zorgt het onvoorspelbare karakter van het water voor een extra kick?

“Ik kan er echt van genieten wanneer het in de zomer plots keihard begint te regenen op een warme dag. Geen koude regen, maar net een heel aangename bui die voor verfrissing zorgt. Helemaal genieten van het roeien doe je vooral wanneer het mooi weer is. Als het heel slecht weer is, dan is de sport natuurlijk iets minder tof dan op die zonnige dagen. De zon die schijnt, niet te veel wind, niet te veel stroming, dat is ideaal. Van de stroming hebben we in het Boudewijnkanaal soms wel last, al heeft die niet zo’n grote invloed op de training. We trainen altijd door, ongeacht de weersomstandigheden. Dat maakt het tot een uitdaging. Alleen wanneer het stormt worden er trainingen afgelast.”

Welk avontuur op het water was voor jou onvergetelijk?

“De allereerste keer roeien op het Meer van Varese in Noord- Italië, een plaats waar we vaak gaan voor stages en af en toe competitie hebben. Het is een van de grootste meren ter wereld waar het continu goed weer is. Je hebt er bijna geen wind en op de beste dagen krijg je een mooi uitzicht op de Alpen. Je roeit daar prachtige stukken zonder al te veel scheepvaart. Alleen een visser passeert af en toe eens. Ook in Portugal is er een klein dorpje waar je helemaal in the middle of nowhere zit. Je roeit er 12 kilometer aan een stuk en komt onderweg maar één huis tegen. Voor de rest ben je omringd door olijfvelden, schapenvelden, ossenvelden, landbouw… Puur genieten.”

avontuurArtuur Peters
Kajakken
Belgisch kampioen

Wat brengt de watersport bij jou teweeg?

“Je kunt de sport op heel veel verschillende manieren doen, competitief of gewoon recreatief. Het is heel leuk om er zo competitief in te zijn, maar het is evengoed tof om te genieten van de natuur en de rust die kajakken met zich meebrengt. In mijn jonge jaren heb ik altijd gezwommen en het water zelf vond ik fantastisch. Het zwemmen geraakte ik beu, maar ik wilde wel actief watersport blijven doen. Zo ben ik uiteindelijk via een initiatie bij kajakken terechtgekomen. Het sprak me meteen aan, ook omdat er enorm veel disciplines binnen het kajakken zijn. Voor mij is het een vorm van inspanning, ontspanning en ontlading tegelijkertijd.”

Zorgt het onvoorspelbare karakter van het water voor een extra kick?

“Bij kajakken is vooral stabiliteit vinden in je boot het moeilijkste wanneer je ermee begint. Op dat vlak kan kajakken onvoorspelbaar zijn, maar daarop oefenen maakt het al uitdagend vanaf het begin. In heel wat clubs, zoals onze club in Neerpelt, vind je initiatielessen waar je rustig kunt starten. Je begint in een dikke, stabiele boot waarmee je bijna niet kunt omvallen. Dat bouw je op naar een iets instabielere en snelle boot. Daarna ben je vertrokken en kun je écht beginnen genieten. Wij trainen altijd op vlak water, dus daar is niet veel onvoorspelbaars aan, al hoeft dat niet per se voor mij. Wanneer je eerder de wildwaterkant opgaat, is dat natuurlijk helemaal anders.”

Welk avontuur op het water was voor jou onvergetelijk?

“Puur voor de competitie zelf denk ik meteen terug aan mijn deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Ik heb daar een ontzettend mooie plaats gehaald, iets dat ik nooit zal vergeten. De mooiste plek waar ik ooit heb gevaren? De Dolomieten in Italië. Het is daar prachtig met dat helderblauwe water. Er zijn zoveel mooie plekken in de wereld waar je kunt kajakken, die je echt verwonderd achterlaten. Meestal trainen we op plekken die we kennen, ofwel thuis in Neerpelt of nu in Sevilla bijvoorbeeld. Als je dan weer op een nieuwe plek komt die je niet goed kent, waar het mooi en rustig is, dat maakt het weer een heel andere avontuur.”

Artikel door Elise Coppens

Vorig artikel
Volgend artikel