carrière
Carrière

Kim Van Oncen: “Tussen carrières switchen”

13.04.2022
door Fokus Online

Er zijn twee dingen die me prikkelen: afwisseling en groei. En ik word gráág geprikkeld. Daarom kijk ik met plezier naar de toekomst en stel ik voor mezelf nieuwe doelen op. Mét de nodige uitdaging.

Voor mij is de definitie van succes: gelukkig zijn. Dat heeft niks te maken met enkel je carrière, maar met de som van alles wat je doet. Waar je nu staat is maar een momentopname in je leven. Niet alles zal blijven zoals het nu is, en dat is helemaal oké. Ik zou bijvoorbeeld nog graag een tweede winkel openen. Of een paar leuke fictierollen spelen, of in een film verschijnen. Dat kun je niet zomaar ‘laten gebeuren’: op winnen moet je voorbereid zijn. Daarom volg ik nu workshops en laat ik me bijscholen als actrice. 

Hoe belangrijk toekomstgericht denken en handelen ook zijn, ik vergeet zeker niet in het nu te leven. Als ik op de set sta, dan ben ik actrice. Thuis ben ik mama en partner, en in de winkel neem ik samen met mijn broer de eindbeslissingen. Wil je verschillende carrièrerollen combineren, dan is het ook een must om in het moment te kunnen zíjn. Anders word je overladen met zorgen en afleiding, waardoor je geen aandacht schenkt aan wat er belangrijk is. 

Bovendien word je je zo meer gewaar van verschillende opportuniteiten die altijd voorbij zullen komen, vaak op onverwachte momenten. Dan komt het bij mij aan op buikgevoel. Soms zal ik berekende risico’s nemen, andere keren spring ik meteen op een project. Voor mij is er één reden om iets niet te doen: als je er echt geen zin in hebt. Ik moet passie voelen bij alles wat ik doe. Levenslang bijleren en groeien vragen dat je iedere uitdaging met volle overgave aangaat. 

Om verschillende carrièrerollen te combineren, moet je in het moment kunnen zíjn.

Natuurlijk moet je opletten dat je jezelf niet voorbij loopt, privé en in carrière. Een flinke dosis zelfrelativering is aangeraden: niemand is onvervangbaar, en een slechte dag is ook slechts dat. Ik ben tenslotte eerst vrouw, mama en partner, en werk is maar werk. Ik heb het geluk dat ik een sterke thuisbasis heb waarop ik kan voortbouwen. Daar haal ik mijn energie uit. Een kasteel bouw je niet op drijfzand. Met een sterke basis durf je al eens wat meer, omdat je dan een veilige haven hebt om naar terug te keren. Ga daar dus naar op zoek en investeer in datgene, of diegene, wat jij belangrijk acht. 

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je gezondheid. Wees lief voor jezelf en leg je geen druk op. Iedereen maakt fouten en dat mag worden toegegeven. Niet alles zal altijd van een leien dakje lopen. Frustratie, schuldgevoel en pessimisme brengen dan je productiviteit alleen maar naar beneden. Ik zie er steeds op toe dat mijn mentale gezondheid goed blijft, wat bijdraagt aan mijn productiviteit. Want hoe productiever, hoe meer tijd ik overheb voor mijn gezin aan het einde van de dag.

Het is zeker niet gemakkelijk om in deze maatschappij je carrière niet de bovenhand te laten nemen. Maar zoals mijn mama altijd zei: Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Het is een cliché, maar het heeft me wel tot hier gebracht. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor. 

Vorig artikel
Volgend artikel