Carrière
Carrière

Een zekere toekomst: Wat STEM zo aantrekkelijk maakt

01.09.2023
door Joost Schellekens

‘STEM-beroepen zijn de beroepen van de toekomst.’ Daar is pedagoog en onderwijsexpert Dirk Van Damme van overtuigd. Science, Technology, Engineering & Mathematics zijn de sectoren die de toekomst kleur geven. 

STEMWar for talent

De vraag naar technici, wetenschappers en onderzoekers is enorm. “Door te kiezen voor een opleiding binnen het STEM-spectrum verzeker je jezelf van een aantrekkelijke job”, legt Dirk Van Damme uit. “De arbeidsmarkt heeft een constante behoefte aan gekwalificeerde professionals in deze richtingen. Er heerst in verschillende sectoren een war for talent waar werkgevers alles uit de kast halen om getalenteerde werkkrachten binnen te halen. In de technologie-, wetenschaps- en ingenieurssector woedt die strijd enorm hard. Vaak stromen de jobaanbiedingen vanzelf binnen, zelfs al voordat het diploma behaald is.”

STEMBouw mee aan de toekomst

Positieve wetenschappen en technologische sectoren zijn enorm toekomstgericht. Er is zodanig veel evolutie in technologie en wetenschap dat het een heel dynamische sector is waarin je terechtkomt. Onze samenleving staat voor talloze, snel evoluerende uitdagingen op het gebied van onder meer milieu, mobiliteit en voeding. Met een STEM-opleiding kun je deze uitdagingen aangaan en een positieve impact hebben op de samenleving. “De sector vraagt om gepassioneerde individuen die willen bijdragen aan het creëren van een betere toekomst”, stelt Van Damme. “STEM biedt een dynamische en uitdagende loopbaan waarin je actief kunt meewerken aan de wereld van morgen.”

carrièreEen waaier aan mogelijkheden

STEM is een breed begrip dat in verschillende sectoren doordringt. Het omvat niet alleen nieuwe technieken in de tuinbouw en geavanceerde apparatuur in ziekenhuizen, maar ook de expertise van ingenieurs en wiskundigen. STEM biedt een gevarieerd spectrum aan carrièremogelijkheden, waarbij je je passie kunt volgen en je vaardigheden kunt toepassen in verschillende disciplines.

STEMInvestering in de toekomst

Ondanks de groeiende vraag naar STEM-professionals zijn er nog steeds te weinig STEM-studenten. Hoewel het absolute aantal STEM-diploma’s de afgelopen tien jaar is gestegen door de algemene toename van hoger onderwijs, verliest STEM relatief terrein. Het is essentieel om jongeren aan te moedigen om te kiezen voor STEM-opleidingen. “Het STEM-platform houdt constant campagnes om studenten warm te maken voor de opleidingen. Ze laten de jeugd kennismaken met de sectoren en de interessante beroepen die eraan vasthangen. Gezien de hoge vraag, de waaier aan mogelijkheden en de impact die je kunt hebben op de maatschappij, kan ik de opleidingen ook alleen maar aanraden”, besluit Dirk Van Damme. 

Vorig artikel
Volgend artikel