solliciteren
Carrière

Digitaal solliciteren voor dummies

07.12.2022
door Bavo Boutsen

Zoals zoveel wat te maken heeft met onze arbeidsmarkt is ook de manier van solliciteren gevoelig veranderd de voorbije jaren. Hoe ga je om met deze vernieuwde, digitale context en hoe fiets je met succes door dit traject? Wij zetten 4 tips op een rijtje.

1. Wees op je hoede voor fraude 

Solliciteren verloopt vandaag grotendeels online. Online platformen, met LinkedIn als exponent, spelen een sleutelrol. Dit maakt contact leggen makkelijker, maar creëert ook kansen voor fraudeurs. Zo blijkt dat oplichters zich steeds vaker vermommen achter valse jobaanbiedingen om persoonlijke gegevens en geld te ontfutselen. Dat de meeste mensen solliciteren niet in verband brengen met slechte intenties maakt het voor fraudeurs extra interessant. Bovendien is het delen van bepaalde persoonlijke informatie inherent aan deze processen. De boodschap is dus: wees kritisch, zeker wanneer alles volledig remote gebeurt. Deel nooit zomaar info en dubbelcheck altijd wie er aan de andere kant zit. 

2. Versterk je mondelinge vaardigheden

De tijd dat alles per definitie via een cv en begeleidende motivatiebrief gebeurde ligt achter ons. Vandaag worden die steeds vaker vervangen door onlinetools, waar sollicitanten hun informatie op achter dienen te laten. Hierdoor veranderen ook de vraagstellingen vanuit bedrijven. Zo wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van korte video’s waarin je jezelf voorstelt, net als telefonische voorgesprekken of gesprekken via videocall. De rode draad in deze tendens: mondelinge vaardigheden winnen aan belang. Zorg er dus voor dat je jezelf ook via deze weg kunt verkopen. Doe dus meer dan je cv overlopen, maar denk na over je troeven, je persoonlijkheid en hoe je deze op een positieve manier kunt overbrengen.

3. Gebruik iedere kans om jezelf beter te leren kennen 

Naast deze mondelinge communicatievormen wordt er ook steeds meer gebruikgemaakt van zogenaamde specifieke tests en assessments. Die helpen recruiters om iemands persoonlijkheid en gedrag in kaart te brengen. Hoewel dit voor kandidaten mogelijk extra stress met zich meebrengt, moet dit vooral begrepen worden als een extra opportuniteit. Omdat deze testen polsen naar jouw gedrag en persoonlijkheid kun je dit namelijk niet ‘fout’ aanpakken. Je anders proberen voordoen speelt dus in je nadeel. Bovendien kun je als kandidaat enkel maar voordeel halen uit deze resultaten. Hierdoor leer je immers jezelf beter inschatten en dus ook verkopen. Ook als je de job niet hebt, ben je hierdoor dus beter gewapend voor de toekomst. 

4. Leg de lat niet onrealistisch hoog

Dat de war for talent invloed heeft op de traditionele machtsverhoudingen bij een sollicitatieprocedure ligt voor de hand. Kandidaten weten hierdoor dat ze erg gegeerd zijn en kunnen daarom ook hogere eisen stellen. Dat bleek de afgelopen maanden ook duidelijk het geval te zijn: mensen vragen meer bedenktijd, een hoger salarispakket of wijzen concrete aanbiedingen af. Dit leidt tot een duidelijk opbod, dat – zeker voor onervaren sollicitanten – niet zonder risico is. Want door de lat hier onrealistisch hoog te leggen, zet je jezelf vaak onbedoeld buitenspel. Met andere woorden: informeer jezelf over de algemene situatie in de sector waarvoor je solliciteert en leer je eigen waarde inschatten. 

Vorig artikel
Volgend artikel