falen
Carrière

De kracht van positief falen: Nieuwe mindset onder jonge carrièremakers

01.09.2023
door Joost Schellekens

Het aantal jonge ondernemers is in de laatste 5 jaar met bijna 30 procent toegenomen. Deze jongeren durven grote stappen te zetten en niet-traditionele carrièrepaden te bewandelen. ‘Het omarmen van falen als een leermogelijkheid opent deuren.’

Falen heeft logischerwijs een negatieve associatie, maar vandaag de dag zien we een opvallende verandering, vooral onder jongeren. Bij Unizo zien ze dat er in vergelijking met 50 jaar geleden bij jonge volwassenen minder faalangst heerst en de behoefte aan een stabiel inkomen minder prominent aanwezig is. Jongeren zijn nu meer bereid risico’s te nemen in hun carrière. En mislukt er eens iets, zien ze het eerder als een leerschool.

Open-minded

Twintigers van de eenentwintigste eeuw staan bekend om hun ondernemende geest en hun bereidheid om niet-traditionele carrièrepaden te bewandelen. Ze zijn open-minded en streven naar werk dat aansluit bij hun waarden en passies. Ze zijn bereid grote stappen te zetten, ook al zijn hier risico’s aan verbonden. Deze mentaliteit heeft geleid tot diversiteit en innovatie op de arbeidsmarkt.

“De cijfers spreken voor zich”, vertelt Gerrit Budts van Unizo. “In de laatste 5 jaar is het aantal ondernemers jonger dan 29 jaar met 29,5 procent toegenomen, van 70.100 naar 90.800. De jongste leeftijdsgroep, de 18- tot 21-jarigen, steken er nog boven uit. Daar is een stijging van maar liefst 72 procent te zien.” Deze cijfers tonen aan dat jonge mensen meer dan ooit hun weg naar het ondernemerschap vinden. “Deze stijging is deels te verklaren door het statuut student-zelfstandige”, legt Budts uit. “Sinds 1 januari 2017 kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen het statuut van student-zelfstandige aanvragen. Dit statuut zit duidelijk in de lift: jaarlijks komen er zo’n 800 student-zelfstandigen bij in Vlaanderen en tussen 2017 en begin 2022 steeg hun totale aantal met 89 procent.” 

Positief falen is geen blind streven naar mislukking.

- Elke Geraerts, psychologe

Verfrissende dynamiek

Volgens psychologe Elke Geraerts speelt ook de mindset van de nieuwe generatie carrièremakers een rol. “Zij durven sprongen te nemen en beseffen dat falen niet per se negatief hoeft te zijn. Positief falen is geen blind streven naar mislukking, maar eerder een bewuste keuze om uit je comfortzone te stappen, te leren van tegenslagen en veerkracht op te bouwen. Het omarmen van falen als een leermogelijkheid opent deuren naar nieuwe kansen en creëert een cultuur van innovatie en groei.”

De opkomst van positief falen onder jonge carrièremakers heeft een inspirerende en verfrissende dynamiek teweeggebracht op de arbeidsmarkt. Het benadrukt de waarde van veerkracht, doorzettingsvermogen en de moed om risico’s te nemen. Deze nieuwe mindset heeft het potentieel om niet alleen individuele carrières te transformeren, maar ook om onze samenleving te stimuleren tot grotere creativiteit en vooruitgang.

Vorig artikel
Volgend artikel