knelpuntberoepen
Carrière

De knellendste knelpuntberoepen

31.03.2023
door Victor Peeters

We leven in een turbulent tijdperk. Pandemieën, natuurrampen en oorlogen behoren tot de dagelijkse berichtgeving. Boven op het menselijk leed hebben deze strubbelingen ook een grote economische impact. De vraag naar arbeid is veel groter dan het aanbod. De lijst met knelpuntberoepen wordt steeds langer. We lichten er vier uit. Misschien zit er wel iets tussen voor jou?

Verpleegkundige

Het is niet verwonderlijk dat ook dit jaar ‘verpleegkundige’ bovenaan de lijst staat. Deze job staat al geruime tijd onder grote spanning. De coronajaren deden hier nog een extra schepje bovenop. De mix van stijgende besmettingen en een groter percentage uitvallers creëerde een enorme werkdruk. Dit zorgde voor een sneeuwbaleffect, want door de intense werkdruk vielen er opnieuw meer medewerkers uit. Een ander gevolg van deze crisissituatie is de moeilijkheid om nieuwe mensen op te leiden door het gebrek aan tijd. Deze job heeft ook af te rekenen met vergrijzing. Een grote groep ervaren werkkrachten is aan het uittreden en moet worden vervangen.

Werfleider

Van de 234 knelpuntberoepen die de VDAB oplijst zijn de meerderheid technische beroepen. De grootste oorzaak waarom werfleider steevast in de lijst staat is het structurele tekort aan technisch geschoolden met een bachelor- of masterdiploma. Het takenpakket van een werfleider wordt nu eenmaal geassocieerd met capaciteiten die tijdens een hogere studie verworven worden. Een werfleider organiseert de activiteiten op één of meerdere bouwwerven en volgt deze dagelijks op. Hij inspecteert de werken en budgetten en stuurt de werkkrachten aan. Bij arbeidsbemiddelaar VDAB halen ze alvast de piste aan om de vacatures open te stellen voor tso-profielen en assistent-werfleiders, die dan kunnen doorgroeien tot werfleider.

Technicus industriële installaties

De wereld wordt steeds technischer aangestuurd, en dat merken we ook aan de beschikbare jobs. VDAB telde per twee vacatures voor ‘technicus industriële installaties’ maar één beschikbare werkzoekende. Maar liefst 18 procent van de werkzoekenden in deze sector is laaggeschoold, terwijl er voor de meeste jobs een gespecialiseerde technische kennis vereist is. Een volgend probleem is dat kandidaten in deze sector te lang op zoek zijn. Gemiddeld duurt het twee jaar voor ze de gepaste job vinden. Dit is een groot nadeel omdat technische evoluties zich veel sneller afspelen waardoor de huidige technische kennis waarschijnlijk niet meer up-to-date is.

Schoonmaak

In deze categorie is het grootste tekort op te merken bij ‘schoonmaker bij mensen thuis’. De fysieke intensiteit en de grote werkdruk zorgen voor een grote uitval. Een tweede probleem is de verplaatsing. In steden is de vraag naar poetspersoneel het grootst in de buitenwijken, terwijl de schoonmakers in de meeste gevallen gehuisvest zijn in de oudere woonwijken van de stad. Op het platteland wonen de meeste klanten versnipperd van elkaar. In beide scenario’s is een auto noodzakelijk, een extra kost waar stijgende brandstofprijzen zeker niet bij helpen. In deze categorie bevinden zich ook nog jobs zoals ruitenwasser, schoonmaker van lokalen en industrieel reiniger.

Vorig artikel
Volgend artikel