studentenwerk
Carrière

De do’s and don’ts van studentenwerk

13.04.2022
door Nieke van der Burgh

Het staat goed op je cv én het is een leuke bijverdienste. Een studentenwerk is een goede opstap naar je latere carrière en helpt je soft skills te ontwikkelen. Al moet je er wel over waken dat je de juiste balans vindt.

Volgens cijfers van Randstad combineren steeds meer studenten hun studies met een studentenwerk tijdens de zomervakantie, in het weekend of zelfs doordeweeks. Dit merkt ook Jeroen Poels, CEO en founder van studenten-uitzendkantoor Deltaworx. Hoewel de hospitality-sector stillag vanwege de coronapandemie, verdubbelde hun volume vorig jaar tegenover 2019. Waar in de ene sector activiteit wegviel, kwam die er in andere sectoren bij. Zo verruilden studenten hun job in de horeca bijvoorbeeld voor een job in de retail of in een vaccinatiedorp. 

Werken als student mag in België vanaf het moment dat je 15 jaar bent en de eerste twee jaar opleiding van het secundair onderwijs afgerond hebt, of wanneer je 16 jaar of ouder bent. Je kunt er dan voor kiezen om enkel in de vakanties of doorheen het jaar te werken. Prof. Dr. Stijn Baert, arbeidsmarktdeskundige en professor aan de universiteiten van Gent en Antwerpen, waarschuwt echter dat wanneer je je studies combineert met een studentenbaan, jouw studieloopbaan niet in het gedrang mag komen. Dit geldt meer specifiek voor studenten aan een hogeschool of universiteit. “Deze studies zijn uitdagender dan die in het secundair onderwijs. Wanneer je dit combineert met een studentenwerk doorheen het jaar, zou dit nefaste gevolgen kunnen hebben als je je studies geen voorrang geeft. Het is dan mogelijk dat je een jaar moet overdoen, wat dan weer leidt tot een jaar extra inschrijvingsgeld betalen en een jaar minder pensioenopbouw.” 

Al nuanceert Poels, die zelf met zijn studie stopte om te gaan werken, die bedenking al meteen. Hij merkt dat steeds meer studenten zich al dan niet bewust niet aan het modeltraject in het hoger onderwijs houden. Daardoor hebben ze meer tijd om te werken. “Ik geloof niet dat hr-managers volledige cv’s uitpluizen en jaartallen optellen om na te gaan of je het modeltraject volgde. Zolang je je opleiding maar afmaakt en dit binnen reasonable timing.” 

Ontdekken wat je niet wil is even belangrijk als erachter komen wat je wel wil doen.

– Jeroen Poels, CEO en founder van studenten-uitzendkantoor Deltaworx

Baert en Poels zijn het erover eens dat er ook heel wat positieve gevolgen verbonden zijn aan het werken als student. Zo staat het niet enkel goed op je cv. Het vertelt een toekomstige werkgever ook veel over jou als persoon. Prof. Dr. Baert heeft recent onderzoek gedaan naar de perceptie van werkgevers over studentenarbeid. Daaruit blijkt onder meer dat een studentenwerk op je cv aantoont dat je meer gemotiveerd bent om te werken en dat je meer maturiteit en verantwoordelijkheidszin bezit. Hiernaast zouden deze studenten ook een betere attitude én meer ambitie hebben. Op vlak van persoonlijke ontwikkeling zijn het de soft skills die een duwtje in de rug krijgen. 

Elke ervaring die je als student opdoet is waardevol. Maar toch valt er een onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een job in de horeca en een die in het verlengde van je studierichting ligt. Deze laatste zal je meer opleveren wanneer je uiteindelijk als net-afgestudeerde de arbeidsmarkt betreedt. Doordat je tijdens je studies al een leuk cv opbouwt, zal dat je onderscheiden van de rest omdat je al over sector-gerelateerde ervaringen beschikt. 

Waar jonge professionelen tegenwoordig gelabeld worden als deel van een ‘jobhopcultuur’, is dit juist iets wat Poels aanraadt aan de studenten die via Deltaworx aan de slag gaan. “Doordat studenten vaak via flexibele contracten ingezet worden, is het voor hen makkelijker om nieuwe dingen uit te proberen. Zo kun je als student verschillende sectoren ontdekken en voor jezelf bepalen wat je wel of niet bevalt. Ontdekken wat je niet wil is even belangrijk als erachter komen wat je later wel wil doen. Als je al tien zaken kunt schrappen, zijn dat tien dingen die je zoektocht zullen vergemakkelijken.” 

Vorig artikel
Volgend artikel