knelpuntberoep
Carrière

Carrière 2.0: Vier knelpuntberoepen in de kijker

30.08.2022
door Rosalie Van Hoof

Je omscholen naar een knelpuntberoep omwille van een laat gerijpte passie, dat is een romantisch ideaal. In realiteit spelen nog andere facetten mee in het besluit een carrière 360 graden te draaien, zoals de zwaarte van de opleiding en de verloning van het beroep.

Onderwijs 

Leraar worden zat altijd al ergens in mijn achterhoofd”, vertelt Bart Vande Vyvere (37) die vorig jaar startte met een educatieve bachelor. “In principe mag iedereen met een diploma voor de klas staan, maar zonder dit bekwaamheidsbewijs bouw je geen anciënniteit op en word je voorgestoken door anderen.” Het traject is mogelijk op één, twee of drie jaar. Bart koos voor een intensief traject van één jaar en start in september als leraar. “De vraag is enorm groot. Ik mag meteen lesgeven op de school waar ik mijn stage deed.” 

Kriebelt het om voor de klas te staan? Een startende leraar verdient gemiddeld 2661 euro bruto per maand. Twintig jaar ervaring op de teller wordt beloond met 4727 euro. 

Beenhouwer

De vleesindustrie komt duizenden handen tekort. “Mijn toenmalige baas wilde een nieuwe winkel starten maar vond geen gediplomeerde beenhouwers”, vertelt Lien Van Hoof (23). “Ik deed al een groot deel van het werk, dus stelde ik voor om me te laten omscholen.” Met een kokschoolopleiding al achter de kiezen kon Lien het traject op vijf maanden afronden. Doorgaans duurt de opleiding tot beenhouwer één jaar in het volwassenenonderwijs of twee jaar via avondschool. “Het was pittig, maar het loont. Ik verdien nu meer.”

Carrière maken in de voedingssector en daar een aardige duit aan verdienen, het kan. Werknemers verdienen tussen de 2000 en 2500 euro netto. Een vakman en bedrijfsverantwoordelijke met slagerij kan makkelijk op 3500 tot 5000 euro netto rekenen. 

knelpuntberoep

Verpleegkunde

Verpleegkundige is hét knelpuntberoep bij uitstek. Om die reden worden zijinstromers zoveel mogelijk ondersteund. Marilyn Van Moerkerke (28) maakte twee jaar geleden de omschakeling en volgt een 4-jarig traject in dagonderwijs. “Ik heb er lang over getwijfeld. De opleiding is pittig omwille van de combinatie theorie, praktijk en stages. Ook opnieuw fulltime les volgen, tussen leerlingen van bijna tien jaar jonger, was wennen. Anderzijds kan ik hier zowel mijn hoofd als mijn handen inzetten én iets betekenen voor anderen.” 

Geïnspireerd? Wie net aan de start gaat, verdient als verpleegkundige zo’n 2395 euro per maand. Na 10 jaar ervaring loopt je maandelijks brutoloon gemiddeld op tot 2954,78 euro.

Boekhouder

Boekhouders sleuren het ietwat duffe imago van ‘cijferaars’ met zich mee. Onterecht, want de job wordt dankzij de toenemende automatisatie steeds interessanter. De klemtoon verschuift naar advies en analyse. “Ik heb een bachelor Toerisme, maar boekhouding zat in mijn achterhoofd als plan B”, vertelt Laurissa De Wit (23). “Toen de sector tijdens corona plat lag, ben ik de opleiding Accountancy & Fiscaliteit gestart. Ik kreeg veel vrijstellingen en combineer het met deeltijds werk in een boekhoudkantoor. Ik zal er drie jaar over doen, maar heb wel het voordeel dat ik wat ik leer meteen in de praktijk kan toepassen.” 

Wil je je omscholen tot accountant? Een boekhouder verdient maandelijks gemiddeld ongeveer 3850 euro bruto. 

Vorig artikel
Volgend artikel