carrière
Business

Allemaal naar de top?

31.03.2023
door Victor Peeters

In de huidige maatschappij wordt carrière maken bekeken als een vanzelfsprekendheid, maar is dat wel terecht? Hoe hoger hoe beter? En indien we toch willen doorgroeien, hoe pakken we dit best aan? Carrièrecoach Eva Van Cauter en Wim Van der Linden, external communication advisor bij Randstad, leggen uit.

Is doorgroeien iets wat je overkomt of moet je zelf tot actie overgaan? “Hoewel promotie duidelijk leeftijds- en anciënniteitsgebonden is, valt het op dat ook in het prille begin en aan het loopbaaneinde promotie maken tot de mogelijkheden behoort”, licht Wim Van der Linden toe. “Dat betekent dat promotie zich gedurende de gehele carrière voordoet. Maar de piek valt duidelijk in de eerste loopbaanhelft. Na de leeftijd van 35 is er al een dalende trend merkbaar. Als loopbanen opnieuw langer worden, zouden we kunnen verwachten dat ook die piekleeftijd opschuift.” We mogen dus niet te lang wachten als we onze groeikansen zo groot mogelijk willen houden.

Nu komt het moeilijkste. Hoe laat je aan je werkgever blijken dat je geïnteresseerd bent om de interne ladder te beklimmen? “In gesprek gaan over interne mobiliteit moet tijdens de hele loopbaan worden aangemoedigd”, zegt Eva Van Cauter. “Vanaf de sollicitatie is het belangrijk om te peilen naar de werkcultuur en de groeimogelijkheden. Wanneer deze van begin af aan duidelijk verschillen met je eigen waarden, dan zoek je best nog wat verder.” Heb je uiteindelijk de geschikte job gevonden? Vanaf dag één moet open communicatie op de eerste plaats staan. “Tijdens functioneringsgesprekken wordt gekeken wat er goed en wat er wat stroever verloopt. Dit is ook het ideale moment om aan te geven hoe je jezelf plaatst in het bedrijf en welke groeimogelijkheden je in gedachten hebt”, zegt Van Cauter.

Veel werknemers focussen zich op het verwerven van een hogere functie terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar waardering.

— Eva Van Cauter, carrièrecoach

“Promotie gebeurt vooral intern. Bedrijven blijven deze manier van aanwerving verkiezen om meerdere redenen. Bijvoorbeeld omdat de werknemers de interne werking van het bedrijf al kennen”, zegt Van der Linden. Toch moeten we ons de vraag stellen of hoger altijd gelijkstaat aan beter. “Groeien moet gelijkstaan aan het optimaliseren van je levenssituatie. Niet iedereen is geschikt om leiding te geven. Je kunt ook groeien in je huidige functie”, zegt Van Cauter. We staren ons in veel gevallen blind op functietitels en de hoeveelheid prestige die deze positie met zich meebrengt. Doorgroeien op de werkvloer mag niet leiden tot een vermindering van je persoonlijk leven.

“Veel werknemers focussen zich op het verwerven van een hogere functie tijdens hun carrière terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar waardering”, haalt Van Cauter aan. Dit is natuurlijk niet de juiste motivatie om hogerop te geraken. Stel dat je wordt gekozen voor een hogere positie maar dat je ook hier nog steeds geen waardering voelt, dan heeft deze stijging niet gezorgd voor een betere situatie. Voor we dus allemaal als gekken naar de top willen, moeten we eerst grondig uitzoeken wat onze goede en slechte kanten zijn en bij welke functie onze persoonlijkheid het best tot haar recht komt.

Vorig artikel
Volgend artikel