online
Business

Blijft de lokale handelaar online na corona?

24.08.2020
door Kim Beerts

België nam de voorbije maanden een flinke sprong voorwaarts op vlak van e-commerce. De coronacrisis deed liefst de helft van de handelaars een nieuw verkoopkanaal lanceren online. Maar zal de lokale handelaar daar ook blijven, nu de ergste storm is gaan liggen?  

België kan zich niet echt haantje-de-voorste noemen op het vlak van e-commerce. De voorbije jaren was minder dan de helft van de Belgische handelaars online actief.

Minder drempels voor online verkoopkanaal

Maar dan schudde de coronacrisis het retail-landschap flink door elkaar, merkt Mien Gillis van ondernemersorganisatie UNIZO op: “Toen de winkels verplicht dicht moesten, startte 50 procent van de zelfstandigen een nieuw online verkoopkanaal op. Soms een webshop, maar soms ook laagdrempeliger: via e-mail of sociale mediaplatformen.” Waarom ze tot dan koudwatervrees hadden? “De meest gehoorde redenen waren gebrek aan tijd en kennis, en de bewering dat hun product niet geschikt was voor onlineverkoop. Corona werkte die drempels grotendeels weg: door de lockdown was er plots tijd en de klant vroeg ook om het product – er was dus wél een onlinemarkt voor.”

Iets wat ook onderneemster Inge Roels mocht ondervinden. Toen haar lingeriewinkel in Antwerpen de deuren moest sluiten door COVID-19, begon ze het onlineplatform ‘Lingerie in a Box’. “Ik geloofde niet in de meerwaarde van een webshop”, geeft ze toe. “Zeker omdat lingerie zich er niet goed toe leent: de klant wil het zien, voelen, passen… Maar als de verkoop stilvalt en de rekeningen doorlopen, moet je wel. Ik besloot een online vragenlijst uit te werken en op basis daarvan een box samen te stellen met items die thuis gepast kunnen worden.” 

Investeren in tijd en geld

Zo’n onlinewinkel starten vergt wel wat van de handelaar. “Het kost tijd en geld. Zo simpel is het”, vat Inge Roels samen. “Je moet investeren in een slim softwaresysteem, in automatisering, in de verzending van pakjes… En ook de personeelskosten stijgen, want wie naast zijn fysieke winkel ook een onlinewinkel draaiende wil houden, heeft nood aan extra handen.” Zo rijst al snel de vraag of e-commerce wel duurzaam is voor kleine ondernemers. “Tijdens de lockdown haalden de handelaars gemiddeld 20 procent van hun omzet uit onlineverkoop. Samen met de hinderpremie leverde dat voor de meesten genoeg op om de crisis door te komen”, weet Mien Gillis.

Een webwinkel is geen evidentie

“Het opstarten van een webwinkel is voor kleinhandelaars niet altijd evident. Een webshop is een volwaardige tweede winkel, waar je tijd moet insteken, een marketingbudget aan moet spenderen, en de juiste expertise voor in huis moet halen. Ook de transportkosten wegen door. Onderzoek van UAntwerpen toont dat 50 procent van de handelaars hun leverkosten tijdens de lockdown niet kon recupereren. Dat werd toen opgelost door zelf te leveren, maar op lange termijn is dit niet houdbaar.

Om e-commerce rendabel te maken, moet er beleidsmatig iets gebeuren. Onze pakjesmarkt is te traag en niet concurrentieel. Zeker voor kmo’s die niet op volumekorting kunnen rekenen. Tegelijk zijn de internationale spelers niet aan dezelfde regels en taksen gebonden als onze lokale webshops. Het spel moet eerlijk gespeeld kunnen worden, of het is game over voor de Belgische e-commerce.”

“Het spel moet eerlijk gespeeld kunnen worden, of het is game over voor de Belgische e-commerce.”— Mien Gillis, UNIZO

Stijging in online aanbod

Toch lijkt de coronacrisis een permanente verandering in de Belgische onlineretail op gang te hebben gebracht. “Van de nieuwe online handelaars gaf 85 procent aan dat ze online willen blijven. Daarmee maken we een stevige inhaalbeweging”, zegt Gillis. “Tegelijk zien we ook de vraag naar een online aanbod stijgen. Er kwamen de voorbije maanden veel nieuwe e-shoppers bij, en wie al online kocht, deed dat ook vaker dan vroeger.”

Ook bij Lingerie in a Box merkten ze de stijgende vraag: “Ik trok met mijn online concept niet alleen mijn vaste, maar ook nieuwe klanten aan, omdat de box komaf maakt met het tijdsgebrek en de gêne die vrouwen soms uit de winkel hielden”, vertelt Roels. “Tegelijk krijg ik heel wat data binnen, waardoor ik mijn klanten – thuis of in mijn winkel – nog gerichter kan helpen. Die service is de echte meerwaarde van e-commerce. Ik verwacht dan ook dat veel ondernemers, ondanks de inspanningen die het ons kost, om die reden online zullen blijven.”

Vorig artikel
Volgend artikel