workaholic
Business

Ben jij verslaafd aan je werk?

05.07.2019
door Maxene Willems

Werkvolk dat nog geen ettelijke decennia aan de arbeid is, kan maar beter aan het idee wennen: we moeten nog lang werken. De pensioenleeftijd wordt in 2030 namelijk opgetrokken tot 67 jaar. Dat je graag naar je werk gaat, wordt dus wel een impliciete vereiste. Maar het komt al eens voor dat  sommige werknemers iets té ijverig zijn. Werk jij ook zo graag dat je eigenlijk niet beseft dat je job de overhand neemt? Oftewel: ben jij een workaholic?

Workaholics zie je zo goed als overal; iedere werkvloer heeft wel een overijverige werkbij rondzoemen. Daarom staan we best even stil bij de symptomen van deze groeiende ziekte. Dr. Cecilie Schou Andreassen van de Universiteit in Bergen in Noorwegen heeft samen met haar team een schaal ontwikkeld, waarmee je kunt testen of je risico loopt. De ‘Bergen Work Addiction Scale’ (BWAS) is een betrouwbare tool die je kunt gebruiken om te zien of je op het randje balanceert van werkverslaving.

Dwangmatig en overmatig werken eisen een zware tol. Slaap- of andere gezondheidsproblemen en een vergrote kans op burn-out, kunnen je leven insluipen door werkverslaving. Daarnaast vind je ook niet meer de veerkracht om je werk en privéleven te scheiden. Vul hieronder zelf de BWAS eens in, om te polsen hoe het met jou is gesteld.

Bergen Work Addiction Scale:

Je kunt de volgende 7 stellingen beantwoorden met 5 mogelijke opties:
(1) nooit, (2) zelden, (3) soms, (4) vaak, (5) altijd.

1. Je denkt erover na hoe je meer vrije tijd kan maken om te werken.

2. Je spendeert meer tijd aan je werk dan dat je initieel voor ogen had.

3. Je werkt om schuld, angst, hulpeloosheid of depressie te onderdrukken.

4. Anderen hebben je al gezegd dat je moet minderen met werken, maar je luistert niet.

5. Je krijgt stress als je verhinderd wordt om te werken.

6. Je maakt minder prioriteit van je hobby’s of sportactiviteiten door je werk.

7.  Je werkt zo veel dat je gezondheid eronder lijdt.

Wanneer je op minstens 4 van de 7, ‘vaak’ of ‘altijd’ scoort, is er een indicatie dat je workaholic bent.

Probeer de tijd te vinden – niet evident, natuurlijk – om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Een familielid of juist een professional kunnen je bijvoorbeeld een luisterend oor bieden. En neem de ruimte om gas terug te kunnen nemen. Je kunt anderzijds ook eens naar de bib wandelen voor het boek van Harris Kern On Being a Workaholic. En zet je dan eens neer met een goed boek. 

Vorig artikel
Volgend artikel