beleggen sparen
Business

Inleggen of beleggen?

22.11.2019
door Grete Simkuté

Een goede voorbereiding is het halve werk – zeker als het aankomt op je geldzaken. Hoe halen we het meeste uit het nieuwe decennium als het gaat om beleggen en investeren? Een bankier, een professor en een cryptomiljonair geven tips.

Livaneli Yildiran.
Cryptomiljonair, Hedge Fund Manager bij Cryptica Capital

Wat geniet je voorkeur: sparen of beleggen?
“Beleggen is doorgaans beter dan sparen; met sparen verdien je immers niks. Maar je verliest er ook niks mee. Er zijn periodes waarin mijn kapitaal gewoon op mijn rekening staat, dat kun je als sparen bezien. Veel traders vinden dat cashbezit achteruitgang is, daar ben ik het mee oneens. Het gaat om wat je wilt bereiken. Als je jong bent: beleg. Ben je ouder en al kapitaalkrachtig: spaar verder. Ik geef zelf de voorkeur aan beleggen, dan weer even sparen en weer beleggen. Maar ik beleg wel in risicovolle producten.”

Welke trends hebben de toekomst?
“Zelf investeer ik in psychedelica zoals paddo’s. Er is ontdekt dat psychedelica helende effecten kunnen hebben. Het beïnvloedt namelijk de manier waarop je de wereld ziet. Mensen met een ernstige depressie of PTSS die niet met traditionele medicatie geholpen kunnen worden, kunnen baat hebben bij een therapeutische sessie waar psychedelica een rol in spelen. Onder begeleiding van een gespecialiseerde dokter zou dan een trip opgewekt kunnen worden. Het is een erg interessante sector.”

Wat is jouw personal finance-tip voor 2020?
“Investeer nooit met kapitaal dat geleend is, of kapitaal dat je nodig hebt en je dus zeker niet mag kwijtraken. Besluit je toch om ergens in te investeren, lees je dan eerst in. En als je niet weet waarover het gaat, zoek een expert op die je meer kan vertellen. Je vertrekt ook niet naar een examen zonder dat je er eerst voor hebt geleerd. Simpel gezegd: investeer niet in een sector, bedrijf of product zonder je huiswerk te hebben gedaan.”


Robert Gouda.
Marketeer Beleggen bij ASN Bank

Wat geniet je voorkeur: sparen of beleggen?
“Zowel sparen als beleggen zijn natuurlijk heel nuttig. Sparen is handig als je bijvoorbeeld je auto moet laten repareren of een centrale verwarming moet vervangen. Een potje opzij zetten is dus wel aan te raden, je weet immers nooit wanneer je het nodig hebt. Heb je echter enkele doelen vooropgesteld op lange termijn, moet je ook beleggen zeker eens overwegen. Daar kleven uiteraard meer risico’s aan vast, wat niet iedereen altijd even prettig vindt. Het moet wel bij je passen.”

Welke trends hebben de toekomst?
“Bij ASN Bank zijn we erg gecharmeerd van duurzaam beleggen, al sinds 1992. Wij hebben hierin de langste geschiedenis van Nederland en kunnen aantonen welke rendementen we al hebben behaald. Duurzaam beleggen wordt mainstream. Het gaat niet om een sector of een kleine bedrijfstak, maar de hele economie. Alle cv-monteurs zijn zonnepanelen aan het monteren, bijvoorbeeld. Dergelijke bedrijven doen het al heel lang goed; een duurzame economie is dus rendabel. En er zit een versnelling in, concurrenten pakken het op.”

Wat is jouw personal finance-tip voor 2020?
“Ondanks dat de rente best laag staat, zie je dat Nederlanders toch het liefst sparen. Het aantal beleggers is relatief laag in ons land, we zijn erg risico-avers. Veel mensen schieten in zo’n ‘niet aan mijn bed!’-houding als het over beleggen gaat. Het is jammer dat we dat niet weten te slechten. Op lange termijn is het voor heel wat mensen namelijk wel beter om te beleggen. De meesten kennen hun eigen financiële situatie niet zo goed, maar het is belangrijk om hier toch inzicht in te krijgen.”


Theo Nijman.
Wetenschappelijk directeur Netspar

Wat geniet je voorkeur: sparen of beleggen?
“Dat hangt erg van je persoonlijke situatie af. De rente is op dit moment laag, dus dat zou een solide argument zijn om niet te sparen. Het verwachte extra rendement door te beleggen is, denk ik, hoger dan het in het verleden was. Beleggen blijft dus wel aantrekkelijk. Maar sparen is dat evenzeer, omdat er natuurlijk weinig geldverlies optreedt. De persoonlijke situatie van de deelnemer zal voor dit dilemma de doorslaggevende factor vormen.”

Welke trends hebben de toekomst?
“De pensioenhoek is een van mijn grootste expertisegebieden. Uit het pensioenakkoord is een plan gekomen dat het mogelijk maakt voor werknemers om bij pensionering een deel van hun pensioen in één keer te mogen opnemen. Met dat bedrag kunnen ze dan bijvoorbeeld hun hypotheek aflossen of een mooie reis maken. Het gaat om maximaal 10 procent van het opgebouwde pensioen dat werknemers straks kunnen ontvangen. Dat is een interessante ontwikkeling, die meer mogelijkheden biedt dan in het verleden.”

Wat is jouw personal finance-tip voor 2020?
“Laat je niet bang maken door de kortingdiscussie. Mensen krijgen hele grote percentages voorgeschoteld, die ze op termijn misschien moeten inleveren. Dat geldt alleen als je een heel groot pensioen hebt. Bovendien worden de bedragen die je moet inleveren geleidelijk uitgesmeerd. Laat je dus niet verlammen door het negativisme in de pensioensector. Met een klein aanvullend pensioen heb je er geen last van. Met een hoog aanvullend pensioen heb je vast ook afgeloste huizen, dus meer mogelijkheden.”

Vorig artikel
Volgend artikel