IT
Business

André Knaepen: IT neemt de hoofdrol in onze samenleving

De coronacrisis heeft de digitalisering van bedrijven versneld. Ze vonden digitale oplossingen om ondernemingen beter te runnen en samen te werken. Het belang van IT is gestegen, samen met enkele bijhorende uitdagingen.

De coronacrisis heeft de digitalisering van bedrijven versneld. Ze vonden digitale oplossingen om ondernemingen beter te runnen en samen te werken. Het belang van IT is gestegen, samen met enkele bijhorende uitdagingen. 

Vraag naar digitale werkplekken

Sinds we met zijn allen massaal zijn beginnen thuiswerken, is de vraag naar digitale werkplekken sterk gestegen. Alles wat op kantoor kan, moet ook thuis of elders kunnen, op eender welk moment. Die gigantische toename in telewerken is per definitie onveiliger, want véél thuisnetwerken zijn zo lek als een zeef. Heel wat CIO’s hebben het gevoel dat ze hun netwerk- en applicatielandschap niet meer volledig kunnen overzien.

Gevoel van controleverlies

De securityperimeter is niet meer – de endpoints zijn nu de perimeter geworden. Dat geeft een gevoel van controleverlies. Koppel dat aan de stijging van het aantal cybercrime-incidenten en je begrijpt meteen waarom security top of mind moet zijn bij elk bedrijf. En dat gaat niet alleen over hoe snel je een incident of een breach kunt detecteren en stoppen, maar vooral over hoe snel je weer overeind kunt staan. 

IT geldt meer dan ooit als de drijvende kracht achter de innovatie van morgen.

Amazonizering

De impact van de coronacrisis zorgt daarnaast ook voor een fundamentele versnelling van de zogenaamde ‘amazonizering’ van de maatschappij. We merken een forse stijging in het aantal cloudconcepten. Dat heeft te maken met de voordelen ervan: Je kunt gemakkelijk upscalen, maar ook weer downscalen. Dat maakt het argument om naar de cloud over te stappen enkel sterker, zeker in economisch onzekere tijden. COVID-19 zorgt daarnaast voor een maatschappelijk debat, ook op vlak van IT. Héél wat bedrijven gaan bewust nadenken over hun manier van ondernemen.

Deglobalisering

Ontegensprekelijk speelt het coronavirus in de kaart van de deglobalisering: een ‘gamechanger’ die de bewustwording doet toenemen om meer lokaal te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan databeheer. Een goed uitgewerkt beleid is nodig en in de huidige omstandigheden wordt er vaker gekeken naar een lokale partner, met als groot voordeel dat die als ‘trusted partner’ dichtbij de klanten staat. Met een lokaal verhaal sta je sterker in een veranderend geopolitiek landschap, op een moment dat bedrijven twee keer nadenken vooraleer ze hun IT bijvoorbeeld naar het Verre Oosten verhuizen.

Prominentere plaats voor IT

De rol van IT in de samenleving zal de komende jaren een nog prominentere plaats innemen. Zowel voor de ontwikkeling van de slimme steden als industrie 4.0 mogen we de komst van 5G niet onderschatten. Het verbindt alles en iedereen: mensen, maar vooral ook machines en apparaten. En net op vlak van dat laatste ligt de grote meerwaarde. 5G kan gezien worden als een accelerator voor Industrial IoT, machine learning en artificiële intelligentie.

Vooral de nieuwe elementen die 5G introduceert, zullen zorgen voor een golf van innovatie in de manier waarop bedrijven hun dagdagelijkse operationele taken uitvoeren. IT geldt meer dan ooit als de drijvende kracht achter de innovatie van morgen.

24.11.2020
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel