6.5 C
Antwerp
10 december 2018

Bucketlist voor een warme winter
B
.

De temperaturen naderen het vriespunt, de nacht duurt langer dan de dag en iedereen begint koortsachtig voorraden kroketten en ovenhapjes in te slaan: het jaar loopt ten einde. En ik trek naar buiten, want zelfs in de winter valt daar zoveel te beleven. Dit zijn de vijf dingen waar ik het deze winter warm van krijg:

1
Hartverwarmende muziek (en dito drankjes).

Vergeet die pop-up zomerbars, de winterbars die rond deze tijd overal opduiken zijn veel gezelliger en de drankjes die ze serveren veel warmer. Een van de leukste winteretablissementen is te vinden in het hart van Gent: daar duikt iedere winter een tijdelijk bos op. Jawel, een bos. Tussen de besneeuwde bomen van Zebrawoods vind je een gezellige winterbar, heel veel sfeer en ook een podium dat plaats biedt aan fijne concertjes. Gabriel Rios? Tout va Bien? Delv!s? Count me in.

2
Kitsch à volonté

Doorgaans ben ik een voorstander van eenvoud en minimalisme. Maar met Kerstmis gooi ik mijn principes vrolijk overboord om plaats te maken voor lelijke truien, schreeuwerige muziek en opzichtige decoratie. Want Kerstmis, dat vier je met gepaste uitbundigheid en overdaad. En dus schuim ik enthousiast de kerstmarkten af, op zoek naar de kitscherigste kerstballen ter wereld. En naar pannenkoeken en glühwein, dat ook. Brussel, Antwerpen en Gent strijden al jaren om de prijs voor gezelligste kerstmarkt, maar mijn favoriet is Leuven – dit jaar mét après-skihut.

3
Straffe kunst

Maar goed, het hoeven niet altijd kitscherige kerstmarkten te zijn. Een ellendige winterdag is immers ook het uitgelezen moment voor een bezoekje aan een museum, waar het meestal warm en droog is. Mij vind je in het Gentse Museum voor Schone Kunsten: de tentoonstelling De dames van de barok toont daar de hele winter lang werken van vrouwelijke schilders in het Italië van de zeventiende eeuw. Straffe madammen, badass schilderijen.

4
Frisse lucht

Er gaat ook niets boven een stevige portie ultrafrisse lucht op een heldere winterdag. Zoveel mogelijk laagjes kleren, een thermos chocomelk in de rugzak en het bos in: geen beter geluid dan het gekraak van bevroren blaadjes onder mijn voeten. Of toch: dat van zwierende schaatsen op een bevroren vijver! Begrijp me niet verkeerd, een pasgeboren lammetje heeft wellicht meer coördinatie op glad ijs dan ik. Maar wat is er nu heerlijker dan een uurtje klungelen op schaatsen, om nadien vingers en tenen weer op te warmen met een warm drankje en een hete stoof? Weinig, als je het mij vraagt. En bij een gebrek aan vriestemperaturen trek ik gewoon naar mijn lokale ijspiste.

5
Licht in de duisternis

Blijkt dat de winter toch een nadeel heeft: de overheersende duisternis. Maar geen paniek, ook daarvoor zijn er oplossingen: de Winter Floridylle in de Plantentuin van Meise brengt licht in de duisternis. Zes avonden lang loop je er rond tussen de stemmig verlichte planten en indrukwekkende vuurkunstwerken, en achteraf geniet je na met een – hoor je me komen? – heerlijk warm drankje.

Lees meer.

Weekend? En … actie!

Studenten zijn doorgaans de hele week actief bezig, waardoor ze in het weekend ofwel bekaf zijn, ofwel zo berooid dat ze niets meer kunnen doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je budgetvrij te amuseren.

Zullen we het hoofd boven water kunnen houden?

Water. Bron van alle leven. Een huizenhoog cliché, maar zeker na deze lange en hete zomer, weer een pijnlijke confrontatie met de realiteit. We zullen allemaal zuiniger en omzichtiger moeten omspringen met water, en als we het gebruiken, moeten we zoveel mogelijk hergebruiken.

De toekomst van de smart building

De tijden dat gebouwen gewoon een hoopje bakstenen, cement en zorgvuldig uitgekozen vloeren en kleuren waren, lijken stilaan achter ons te liggen. Meer dan ooit vormt een gebouw het kloppend hart van een – al dan niet zakelijke – gemeenschap, een publieke processor voor creatieve ideeën, een onverzadigbare ruimte voor multi-technische installaties.

Van storten naar recycleren

Niet enkel de huishoudens recycleren en scheiden afval nu veel meer dan vroeger. Ook de industrie doet haar duit in het zakje. En dat is goed voor het milieu én de kassa.

Op zoek naar een lucratieve investering?

Een spaarrekening verhoogt je kapitaal niet. Investeringen in bouw- en hotelprojecten? Aandelen op de beurs ? Een investering mag ook een beetje leuk zijn en aansluiten bij je interesse. We vroegen aan drie experts of investeren in oldtimers, kunst of design zinvol is.

Seppe Smits: ‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

Vanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”