5.8 C
Antwerp
10 december 2018

Blockchain heeft grote impact op mens en bedrijf
B
.

Blockchain: tovertechnologie in de nabije toekomst? Of vooralsnog een abstract verhaal dat nog niet helemaal landt? Onze experts delen hun kennis, inzichten én voorspellingen, elk vanuit hun eigen branche.  

Mike van Raam, Co-owner van Quality Networks

Welke rol speelt blockchain vandaag de dag in jullie sector?
“We gaan in de toekomst anders werken door blockchain. Deze technologie is de economische laag over het internet: we gaan meer focussen op softwarematig programmeren. In de basis gaan we een eenvoudiger, platter netwerk leveren. Het is eenvoudiger omdat het gedecentraliseerd is: we werken straks met z’n allen op een soort van wereldcomputer samen. De hele hardware-laag verspreiden we over meerdere bedrijven, landen en werelddelen.” 

Waarom wil je als bedrijf deze boot niet missen?
“Er is geen keuze, dit gáát gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het gevaar van DDoS attacks: deze worden lastiger uit te voeren, vanwege de datadecentralisatie. En er ontstaan kansen om dienstverlening te optimaliseren: denk aan fintech- en insurtechontwikkelingen. Peer-to-peer lending, waarbij tussenkomst van financiële instellingen niet meer nodig is, past goed in de blockchain. En smart contracts, geprogrammeerde contracten waarin afspraken in computercode staan vastgelegd in de blockchain, bieden kansen.”

Naar welke blockchainontwikkelingen kijk je het meeste uit?
“Wereldwijd zijn er zo’n 2 miljoen mensen zonder identiteitsbewijs en bankrekening: unbanked people. Ze hebben wél een telefoon en internet: blokchain kan het verschil maken, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om nu wél veilige microkredieten aan te gaan. Ik kijk het meeste uit naar de platformblockchain, je kunt er grote delen van je it-infrastructuur op laten landen. Over veiligheid: nu moet je er als consument op vertrouwen dat banken, verzekeraars en andere grote partijen veilig met je gegevens omgaan. Met blockchain heb je meer zelf in de hand: chatten, e-mailen, betalingen, alles wordt gedecentraliseerd en versleuteld. Hackers verleggen hun aandacht al van server- naar systeemaanvallen. Bijvoorbeeld door je toetsaanslagen te registeren als je jouw key ingeeft. Men werkt alweer hard om dat te ondervangen…”

Eelke Toonstra, Partner bij InterimIC

Welke rol speelt blockchain vandaag de dag in jullie sector?
“Een grote digitale transformatie als blockchain-technologie lijkt voor de, van nature wat behoudende, gezondheidszorg nu nog een stap te ver. De kern van blockchain is consensus: hierdoor kunnen afzonderlijke partijen, die elkaar niet per definitie vertrouwen, tóch samenwerken doordat de blockchain deze consensus afdwingt. Voor de sector kan dit een efficiëntere en transparantere afhandeling van zorguitgaven betekenen, waarbij de blockchain de controle uitvoert door middel van zogenaamde smart contracts.”

Waarom wil je als bedrijf deze boot niet missen?
“Bedrijven die serieus mee willen blijven doen, spelen in op meer zelfregie bij de patiënt, bijvoorbeeld door te focussen op persoonlijke gezondheidsomgevingen, door digitale toepassingen te ontwikkelen waarbij de patiënt op een veilige en centrale plek al zijn/haar gezondheidsgegevens kan inzien. Vergelijk de ontwikkeling van zo’n persoonlijke gezondheidsomgeving met het ontwikkelen van een auto. Als deze werkt, wil je uiteindelijk ook goede én betrouwbare snelwegen. De blockchain-technologie is hier geschikt voor.” 

Naar welke blockchainontwikkelingen kijk je het meeste uit?
“Op dit moment is een aantal partijen in Europa bezig met het ontwikkelen van een gedecentraliseerd platform voor de uitwisseling van medische gegevens. Solve.care uit Estland, het Zwitserse Medicalchain of Grapevine World uit Oostenrijk hebben oplossingen die zich nog moeten bewijzen maar wél veelbelovend zijn. Ook volg ik nauwlettend het Innovative Medicines Initiative (IMI), een partnerschap tussen de Europese Unie en de Europese farmaceutische industrie die onlangs een oproep heeft gedaan voor het indienen van initiatieven rondom Blockchain Enabled Healthcare en daarvoor ook subsidie beschikbaar stelt. Ik kijk uit naar de uitkomsten van de genoemde initiatieven, we staan aan de vooravond van verandering.”

Marjan van der Plas, Innovation Manager | Blockchain Ecosystems, ABN AMRO Group Innovation

Welke rol speelt blockchain vandaag de dag in jullie sector?
“De toepassingen binnen de financiële sector zijn legio. Denk aan internationaal betalingsverkeer, tokenisation van assets, en handelsfinanciering. Blockchain maakt het moeilijk voor één partij om alle macht naar zich toe te trekken. Maar de grootste kracht van blockchains is dat het sector-overstijgend is: ze kunnen samenwerking op grote schaal digitaliseren en complete waardeketens veiliger en anders laten werken.” 

Waarom wil je als bedrijf deze boot niet missen?
“The future belongs to those who create it. Wil je als bedrijf over 10 jaar nog bestaan, dan moet je begrijpen hoe je toekomstige speelveld eruit zal zien. Zekerheid heeft niemand, maar door actief met nieuwe technologieën en methodieken te experimenteren, kun je de impact beter doorgronden om zo onze digitale veilige ‘bank van de toekomst’ verder vorm te geven.  Blockchaintechnologie speelt hierin een belangrijke rol. Blockchain doe je echter niet alleen: het is gebaseerd op samenwerking. En samen bereik je meer.” 

Naar welke blockchainontwikkelingen kijk je het meeste uit?
“Ik kijk uit naar het moment dat de digitale toekomst echt realiteit wordt: waar blockchains samen met API’s, Internet of Things, smartphones, robots en andere technologieën nieuwe, veilige digitale ecosystemen creëren. Grote netwerken waarin alles samenwerkt om gezamenlijke en individuele doelen te bereiken. Denk aan energie: een toekomst waarin particulieren en bedrijven zelf duurzame energie opwekken, opslaan en doorleveren aan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, buren, tuinders of datacentra. Waarin dit onderling automatisch, privé en veilig kan worden verrekend en vastgelegd.  Zo lossen we grote uitdagingen samen op: van klimaatverandering tot een efficiëntere energiemarkt. Als bank hebben we een verbindende rol om die ecosystemen bij elkaar te brengen en onze financiële rol te pakken.” 

Lees meer.

Anneleen Malesevic: De SDGs als leidraad voor duurzaam ondernemen

De Verenigde Naties vertaalden de grootste maatschappelijke uitdagingen naar 17 duurzaamheidsdoelstellingen. De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn een hoeksteen, om de wereld tegen 2030 weer op een duurzaam spoor te zetten. Ook voor bedrijven openen ze heel wat mogelijkheden.

Snel en energiezuinig? Dat klinkt als houtskeletbouw

In 2009 ruilde Joep Verheijen Eindhoven voor Hamont-Achel, omdat er naar eigen zeggen veel meer architecturale vrijheid is. De Nederlandse architect renoveerde een charmante woning en breidde die verder uit met een prefab houtskeletbouw. En dat is geen slechte keuze!

Betrouwbare labels

De consument is best bereid om iets méér te betalen voor een product dat met zorg voor het milieu, het klimaat of de arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Maar dan moeten de productlabels wel te vertrouwen zijn, natuurlijk. “Labels kunnen niet zonder een grondige, transparante en onafhankelijke validatie.”

Jan Rachels: Gemoedsrust

Gemoedsrust, is dat niet waar we met zijn allen op zoek naar zijn? Wel, ik heb in elk geval veel rust gevonden bij het opmaken van mijn testament. Oef! Eindelijk heb ik mijn uitstelgedrag overwonnen en mijn gedachten op een rijtje gezet.

De baas moet naar de bak

Jarenlang was hij een economische wonderboy die van het zwalpende Nissan opnieuw een wereldspeler had gemaakt. Maar vorige week werd Carlos Ghosn, de bestuursvoorzitter van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, gearresteerd en moest hij naar de gevangenis. En hij is lang niet de enige topdirecteur die tijdens de uitoefening van zijn job achter de tralies belandde.

Automarkt in stroomversnelling?

Er wordt al jarenlang gepraat over elektrische auto’s, maar de definitieve lancering laat op zich wachten. Hoe komt dat eigenlijk, want de technologie lijkt toch op punt te staan? En wanneer kunnen we ons dan wel aan die doorbraak verwachten?

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”