12.8 C
Antwerp
13 november 2018

Bedrijfsovername: hoe ‘werkt’ het?
B
.

Een bedrijf overnemen opent een wereld van (commerciële) mogelijkheden, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wat bijvoorbeeld met de typische bedrijfscultuur van beide partijen? Of hoe aan de vereisten van de overlaters tegemoetkomen?

Waarom kiest een bedrijf voor een overname? Om te groeien, de dienstverlening uit te breiden, voet aan de grond te krijgen in het buitenland… Of wie weet zelfs een combinatie van die factoren. Bauphi, studiebureau voor bouwfysisch advies uit Gent, kreeg recent de kans om Physibel over te nemen. “We werkten al samen met dit bedrijf, door hun softwarepakketten rond thermische simulaties in te zetten in ons advieswerk”, aldus medezaakvoerder Wout Parys. “Toen de vorige zaakvoerders de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt, kwamen ze zelf naar buiten met de vraag naar overnemers. Voor ons dé kans om af te stappen van puur advieswerk en nu ook producten aan te bieden.”

Met die software komt Bauphi ook tegemoet aan een specifieke marktbehoefte. Door de steeds strenger wordende eisen rond energie-efficiëntie groeit de nood aan complexe thermische berekeningen van de gebouwschil. Wout Parys: “Fabrikanten van bouwproducten – gevels, ramen, veranda’s… – die de isolatiekwaliteit van hun producten moeten berekenen, kunnen dat met deze cutting edge software. Door die steeds strengere eisen is dit bovendien een groeimarkt.”

In Belgische handen

Vrij uniek aan dit verhaal is dat Bauphi nog maar twee jaar geleden werd opgericht en nu een bedrijf met een staat van dienst van 35 jaar overneemt. Wat één en ander wel gemakkelijker maakte, was dat beide bedrijven eenzelfde ontstaansgeschiedenis hadden. Wout Parys: “We zijn allebei voortgevloeid uit doctoraatsprojecten aan de KU Leuven. De overlaters hadden twee voorwaarden: het bedrijf moest in Belgische handen blijven en de overnemers moesten gelijk(w)aardige expertise kunnen voorleggen. Aan beide vereisten kwamen wij tegemoet.”

Maar toch, een piepjong bedrijf dat een ervaren onderneming overneemt: zorgt dat niet voor spanning? In het geval van Bauphi allerminst. “Zeker omdat Physibel niet verdwijnt. Beide bedrijven blijven bestaan omdat de focus anders is: het ene bedrijf verleent advies, het andere biedt producten aan. Er is met andere woorden geen overlapping.”

Maar wat dan met de verschillende bedrijfsculturen? Wout Parys: “De overlaters zijn vanaf het begin heel nauw bij de overname betrokken geweest. Dat was ook hun uitdrukkelijke wens, om zo hun klanten zoveel mogelijk continuïteit te garanderen. Er was en is dus heel veel overleg. Bovendien houden we hen aan boord als senior consultants, omdat hun knowhow te kostbaar is. Maar het is niet hun bedoeling om als schoonouders over onze schouders mee te kijken (lacht).”

Externe expertise

Bedrijven die erover denken om een onderneming over te nemen, kunnen ook een beroep doen op externe expertise. Zo klopte Bauphi onder meer aan bij Vlaio, het Agentschap Innoveren en Ondernemen. “Vooral hun studiedagen met sprekers waren heel leerrijk. Daar zijn we bijvoorbeeld meer te weten gekomen over de kmo-groeisubsidie en innovatieaftrek.” Ook hun boekhouder bleek van goudwaarde, net als de bank. Wout Parys: “Die eerste heeft financiële analyses gemaakt, overeenkomsten opgesteld en onderhandeld. De bank dacht dan weer mee over financiering, financiële analyse en toekomstvisie.”

Ook van de overheid kwam steun: participatiemaatschappij Vlaanderen gaf goede informatie over financiering, vooral dan de win-winlening, waarbij aan familieleden geld kan worden geleend. Wout Parys: “Onze overname viel qua complexiteit mee, zodat we zelf niet te veel vragen hadden. Maar het was wel aangenaam om te ervaren dat er vanuit verschillende hoeken geluisterd en graag constructief meegedacht werd.”

De overlaters van Physibel kunnen dus met een gerust hart op pensioen: hun levenswerk is in goede handen én blijft bestaan. Die gedachte wordt duidelijk geapprecieerd. “We zijn onlangs nog samen met hen op restaurant geweest om de overname te bezegelen”, aldus Wout Parys. “En zij hebben getrakteerd (lacht).”

Lees meer.

Jongetjes en meisjes: twee aparte werelden?

Kinderen hebben een ongezouten mening over het andere geslacht. Niet zo vreemd, want genderclichés ontstaan al heel vroeg, weet Veerle Draulans.

Jan Van Looveren: ”Onze plicht? Gewoon lekker man blijven“

Van ‘De Joeri’, over Tragger Hippy, tot M!LF. Ik heb altijd stoere rollen gespeeld. Deels door de tijdgeest en deels door een stoer imago dat me achtervolgt. En hoewel deze stoere kant zeker in me zit, schuilt er nog veel meer achter het stereotype ‘Jan Van Looveren’.

Tomaat verwarmd, energiereus verarmt

We consumeren dagelijks tomaten. Maar staat u er ooit bij stil hoe ze gekweekt worden? En: wist u dat u misschien met de elektriciteit van de tomatenteler voor uw laptop zit? “We voorzien in onze eigen verwarming en verkopen 97 procent van de opgewekte stroom aan het net.”

Verloren warmte, verloren geld

Zowel in de industrie als in de huishoudens komen grote hoeveelheden energie en warmte vrij waar niks mee gedaan wordt. Zonde, want met de juiste technologieën kan een groot deel toch gerecupereerd worden. “Het potentieel is gigantisch.”

Weekend? En … actie!

Studenten zijn doorgaans de hele week actief bezig, waardoor ze in het weekend ofwel bekaf zijn, ofwel zo berooid dat ze niets meer kunnen doen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je budgetvrij te amuseren.

Belgische start-ups in opmars

Enkele jaren geleden kon je de nieuwe ondernemingen met internationaal potentieel op één hand tellen. Intussen veroverden Belgische tech-ondernemers een plekje op de wereldkaart. Toch blijft het nog erg moeilijk om je bedrijf op te schalen.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”