5.8 C
Antwerp
10 december 2018

Antwerpen staat op de kaart
A
.

Duurzaamheid. Het lijkt wel het toverwoord van de laatste jaren. En terecht, in theorie toch, want in de praktijk moeten alle aspecten eerst nog ‘duurzaam’ met elkaar verweven worden. Het doel dat we voor ogen moeten hebben, blijft echter simpel: in welk soort provincie moeten onze kinderen opgroeien?

Uiteraard willen we dat ons nageslacht het later goed heeft. Een groene provincie met zuivere lucht en weinig mobiliteitsproblemen. Het klinkt als muziek in de oren, maar het is geen sinecure. Een duurzaam milieu- en natuurbeleid moet in de toekomst hand-in-hand gaan met mobiliteit, economie en ecologie. Makkelijker gezegd dan gedaan dus. “Maar dat is het lot van elk goed beleid”. Aan het woord is Rik Röttger, gedeputeerde voor natuur en leefmilieu binnen de provincie Antwerpen. Hij stelt dat we altijd wel de kerk in het midden moeten houden, maar ziet in de toekomst steeds meer een synergie verschijnen: “Waarom zouden de landbouw- en de natuursector niet samen constructief aan iets kunnen werken?” Als we bijvoorbeeld kijken naar waterbuffers, dan zijn dat al lang geen betonnen bakken meer. We kijken verder. Die waterzone kan ook een recreatieve of een ecologische functie hebben!”

De provincie Antwerpen is erg actief op het vlak van natuur- en leefmilieu wat betreft de samenwerking met externe partners waaronder zowel bedrijven, scholen, particulieren, als natuurverenigingen. Samen met die externe partners werd bijvoorbeeld het project BioDiva in het leven geroepen. Röttger: “Hiermee hebben we een webapplicatie gemaakt waarbij bedrijven op een eenvoudige wijze hun prestaties inzake biodiversiteit kunnen meten, verbeteren en evalueren.” Bedrijven die de test doen, krijgen een soort ecologische voetafdruk van hun bedrijf mee. De test geeft bovendien advies over wat je zelf kunt doen om beter te scoren. “Het advies gaat verder dan alleen maar besparen op water en energie. We adviseren ook om pakweg een vijver naast het bedrijf te installeren of enkele appelbomen te planten ten voordele van de biodiversiteit.”

Een duurzaam milieu– en natuurbeleid staat of valt natuurlijk ook met een accurate aanpak in duurzaam bouwen en ondernemen. Peter-Paul van den Berg is managing director van Kamp C, het provinciaal steunpunt rond duurzaam bouwen en wonen, en ziet duurzaamheid als onontbeerlijke factor voor ontwikkeling. “De provincie Antwerpen is al tien jaar toonaangevend inzake duurzaamheid, innovatie en bouw”, zegt hij. “Met Kamp C werd binnen de provincie een kenniscentrum ontwikkeld rond duurzaamheid. Een noodzakelijk gegeven wil je de bouwsector meekrijgen in de 21ste eeuw.”

Als we kijken naar waterbuffers, dan zijn dat al lang geen betonnen bakken meer

– Rik Röttger

Eén van de ontwikkelingen binnen Kamp C is De Wijk van Morgen. Het betreft een open, onafhankelijk platform voor de innovatieve bouwsector met duurzaamheid als belangrijkste pijler. De Wijk van Morgen heeft in eerste instantie een antennefunctie. Signalen uit de sector worden opgevangen en in kaart gebracht. “In onze moderne maatschappij moeten we niet meer enkel naar onszelf kijken”, bevestigt van den Berg. “We moeten kennis delen en leren van elkaar. Concurrentiegedachten moeten even aan de kant gezet worden in functie van het grotere geheel, met name duurzaamheid.”

Kennis doorgeven is precies wat van den Berg wil bereiken. “Als er in Finland of Nederland iets innovatief is, moeten we dat ook hier kunnen bekijken.” Op de website van De Wijk van Morgen lezen we bijvoorbeeld dat fietspaden gemaakt kunnen worden van oud asfalt, wat de mogelijkheden zijn van 3D-printen en welke bakstenen precies koelte kunnen tegenhouden. Wekelijks worden er ook netwerkmomenten georganiseerd in de vorm van transitiecafé’s. Iedereen is welkom om gedachten uit te wisselen: bouwheren, architecten en particulieren. Röttger: “Wij willen dat instanties, of het nu bouwbedrijven, scholen of landbouworganisaties zijn, bij ons terecht kunnen voor onafhankelijk advies.” Samen met de verdere vergroening van de provincie door weloverwogen aanplantingen, is dat iets waar de komende jaren nog meer op wordt ingezet.

tekst Daan Vanslembrouck

Lees meer.

Een virtuele reis door je eigen huis

Vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars kunnen nog zo’n mooie huizen verkopen, voor potentiële kopers is het heel lastig om een echt idee van zo’n huis te krijgen als het nog niet ingericht is naar hun smaak. Enter de Mechelse startup 3State: hun 3D-VR-platform laat mensen toe in hun nieuwe droomhuis rond te wandelen en dat precies in te richten zoals zij willen.

Evi Hanssen: ‘It takes a village to raise a child…’

Dit oude gezegde is mijn mantra wanneer ik mijn framily – vrienden die zo close zijn geworden dat ze familie zijn – om hulp vraag bij de opvoeding van mijn kinderen. De mantra helpt me om mijn schuldgevoel binnen de perken te houden. Schuldgevoel, daar hebben de meeste ouders sowieso last van, en zéker de single exemplaren die hun kind de helft van de tijd zien.

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Ook in het groen verkrijgbaar

Een bedrijfsvloot met zuinige en groene wagens is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart bedrijven ook geld en geeft hen een sterk imago.

Louis-Philippe Loncke: ‘Op groot microavontuur’

In samenwerking met Louis-Philippe Loncke,...

Dirk Van der Stede: De droogte van 2018

Afgelopen zomer verdiende het predikaat ‘historisch’ omwille van zijn warmte, zonuren en uiteraard zijn droogteproblemen… Maar deze zomer kan ook historisch zijn voor de versnelde doorstart die Vlaanderen maakt naar een duurzaam watergebruik.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”