-1.4 C
Antwerp
19 januari 2019

Ann Vancoillie: De toekomst zit in de export
A
.

België is een zeer open economie met een verhouding van 86 procent export van ons BBP. En onze export groeit dagelijks aan. Er komen nieuwe collega’s bij. Ze creëren jobs. Maar ook de concurrentie neemt toe. Unizo Internationaal staat je daarom bij met tips en advies.

Er zijn heel wat uitdagingen voor onze exporteurs. Onze economische grenzen vervagen en de mondialisering neemt toe. België is een zeer open economie met een verhouding van maar liefst 86 procent export van ons BBP volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Maar de wereldeconomie verandert snel. Binnenkort is niet meer Europa, maar wel Azië de grootste exporteur. De energiekost wordt ook steeds belangrijker.

We verliezen relatief gezien jammer genoeg aan terrein, maar toch groeit onze export nog. Het zijn voor een groot deel nieuwe exporteurs die dit realiseren. Meestal stevige KMO’s die werkgelegenheid creëren. Dat is een positief signaal, maar dit moet nog veel meer gestimuleerd worden. Met opleidingen bij diensten als de VDAB bijvoorbeeld, maar vooral ons onderwijs moet meer inspelen op a global view. Onze jeugd moet leren om out of the box te denken en wereldser te leven. Als je van jongs af gestimuleerd wordt om over je eigen grenzen heen te kijken, zul je dat later ook veel vlotter en makkelijker doen.

En het mag je misschien verrassen, maar het grootste volume van onze export wordt nog altijd gerealiseerd binnen de Europese unie. De buurlanden Nederland en Duitsland staan ver op kop. Dit lijkt haaks te staan op de voorspellingen dat er de komende jaren nauwelijks nog groei voorspeld wordt in de verzadigde Europese markten. Unizo International organiseert regelmatig een Contactdag Nederland of Duitsland om exporteurs naar deze landen te helpen en het tij te keren. Europa is dus nog altijd cruciaal, maar hier schuilt ook het gevaar. We mogen ons niet enkel op onze buurlanden blindstaren.

De transportmogelijkheden en het aanbod van goederen en diensten via het internet groeit. Wie hier niet snel genoeg op inspeelt, zal achterop geraken

Verre markten zijn zeker ook interessant, maar het is heel sector-afhankelijk in hoeverre je daar al markt kunt vinden. De sterkste groeiers hier zijn vooral het Midden-Oosten en Afrika. De Verenigde Arabische Emiraten alleen al schoten maar liefst 37 procent omhoog vorig jaar. Dit is vooral te wijten aan diamant en farma. Qua absoluut volume is het nog steeds een dwerg voor onze export in vergelijking met Duitsland, maar toch. Best dat je op handelsbeurzen in de regio eens de sfeer gaat opsnuiven.

En het is nu éénmaal een feit, maar grenzen en afstanden vervagen constant. Allerhande vrijhandels-akkoorden volgen elkaar in recordtempo op. Ook andere wereldblokken en staten buiten Europa sluiten dergelijke verdragen af. De transportmogelijkheden en het aanbod van goederen en diensten via het internet groeit. Wie hier niet snel genoeg op inspeelt, zal achterop geraken. Sommige verre landen zijn nog niet klaar voor alle producten, maar ze tekenen sterke groeicijfers op van 5 tot 10 procent. En de middenklasse groeit.

Unizo Internationaal brengt daarom leuke formules om kennis te maken, denk maar aan China4beginners. Dat zijn kleine handelsmissies van enkele dagen met workshop en een nazorgsessie. Overigens hebben we dergelijke formules ook voor de VS en Japan.

Lees meer.

Amai, m’n botten

In bomen klauteren, op springkastelen tuimelen en kruipen op alles dat wielen heeft: het was ongetwijfeld een mooi leven, dat wildebrassen toen je jong was. Op zich houdt niets je tegen om op latere leeftijd dezelfde stoten uit te halen, al dien je rekening te houden met een iets brozer bottengestel. Maar met enkele preventietips kun je het onstuimige kind in jou lustig in leven laten, al toom je hem/haar toch best wat in.

Automatisering, verbindende factor binnen duurzaamheid

Veel bedrijven kiezen er in de eerste plaats voor om te investeren in verhoogde efficiëntie. Dit terwijl investeren in duurzaamheid nodig is én ook een heuse ROI kan geven. Hierbij kan automatisatie van groot belang zijn. Automatisatie is namelijk letterlijk en figuurlijk de verbindende factor tussen het verpakkingsproces en de – interne – logistiek en distributie.

Wim Hof: ‘De koude is mijn warme vriend’

In mijn laatste studie toonde ik via een hersenscan aan dat je met een sterke focus, controle kan uitoefenen over je lichaam. Er stroomde koud water over mijn lichaam, en mijn huidtemperatuur daalde niet. Dat deed ik, hoe ongelooflijk het ook klinkt, met de kracht van mijn gedachten. 

De baas moet naar de bak

Jarenlang was hij een economische wonderboy die van het zwalpende Nissan opnieuw een wereldspeler had gemaakt. Maar vorige week werd Carlos Ghosn, de bestuursvoorzitter van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, gearresteerd en moest hij naar de gevangenis. En hij is lang niet de enige topdirecteur die tijdens de uitoefening van zijn job achter de tralies belandde.

Doe je eigen ding zoals Ingrid & Renaat en kies voor nieuwbouw

Ingrid en Renaat Leysen zochten een woning in de regio van Mol. Maar na twee jaar zoeken, kwamen ze van een kale reis terug. De twee vijftigers zochten uiteindelijk hun heil in nieuwbouw. En die keuze hebben ze zich nog niet beklaagd.

Data kopen en data krijgen

We staan aan de...

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”