4.7 C
Antwerp
15 november 2018

Alternatieve city tours
A
.

De herfst overbruggen: we doen het allemaal anders. Sommige mensen kruipen wat dichter bij elkaar, bedelven zich onder een hoopje dekens en kijken uit naar de aankomende feestdagen. Daar kun je volledig in opgaan, of je kunt ervoor kiezen de koude gezelligheid elders te zoeken. Citytrippen binnen Europa is de perfecte manier om jezelf te verrijken zonder het fijne van de herfst en de beginnende winter links te laten liggen. En dat kun je evenzeer op een originele manier invullen. Iedere stad heeft zijn hoogtepunten, populaire trekpleisters en eigenzinnige bezienswaardigheden. Er is niets mis mee om alle toeristische dingen van je lijstje te kunnen schrappen als je op citytrip gaat, maar een deel van jou zal toch altijd dingen willen zien die niet zo vanzelfsprekend zijn. De verborgen pareltjes, de plekken waar enkel de locals komen, de instagram-foto’s die niet door iedereen getrokken worden. De meeste tours bieden je een top tien toeristische attracties aan, anderen halen dan weer alles uit de kast om je te verrassen. De strijd tussen de ‘alternatieve’ tourgidsen is groot – hoe wedijver je met een andere tour om het zowel origineel als authentiek te houden? – maar sommigen spannen toch wel de eigenaardige kroon. Moest je aankomende periode dus een van volgende steden bezoeken, overweeg dan zeker deze greep uit het aanbod alternatieve stadstours:

1
Berlijn – Twilight Tour

Berlijn is hip, dat wist je misschien al. Kunstzinnige types vind je er in alle maten en vormen en qua trendy concepten zijn ze helemaal mee. Niet gemakkelijk om in dergelijke stad een originele tour te organiseren, maar kijk: die van de zogenaamde twilight tour, georganiseerd door Alternative Berlin Tours,doen het zomaar eventjes. Bij het vallen van de avond kun je samen op pad gaan met enkele andere avontuur-zoekende toeristen om kennis te maken met “the freaks that come out at night”. Hierbij bezoek je onder andere enkele verlaten of gekraakte gebouwen, een soort van futuristische bunker waar hackers bijeenkomen, en wandel je doorheen vervallen complexen die bijna als ruïnes gecategoriseerd kunnen worden. Hartkloppingen incluis, dus. Toch iets te avontuurlijk voor jou? Dan kun je ook de vele graffiti-plekken bezichtigen waar de stad om bekend staat en eventueel zelf een workshop meepikken. Ongeveer even origineel, iets veiliger en evenzeer met een hoog Berlijn-gehalte.

2
Krakau – Crazy Guides

De Poolse stad Krakau is een geval apart, naar verluidt of naar eigen ondervinding. Het is een stad met een rijke geschiedenis, dus het aantal alternatieve tours schikt zich daar gelijk even naar. De Crazy Guides organiseren in deze stad enkele gekke rondtochtjes, de meeste van hen met een zeer communistische insteek. Zo kun je nucleaire bunkers bezoeken, rondrijden in enkele old skool Trabant-wagens met bloemen- of tijgerprint, of schieten met echte Kalasjnikov-geweren. Uiteraard met een shot wodka achteraf inbegrepen.
Oostenrijk heeft evenzeer een rijke geschiedenis. Van operazalen tot universiteiten, haar hoofdstad Wenen staat vol grote, imposante gebouwen die cultuur en kennis ademen. Op een mooie dag kun je dus rekenen op een best prachtige lichtinval. En dat wil maar één ding zeggen: foto’s! Omwille van de rijkelijk architecturale Weense laag, kun je via tourgids Sophort een begeleide rondleiding krijgen, mét Polaroid-camera’s. Je walst doorheen de stad met een ouderwetse analoge camera, waarbij je zelf je foto’s trekt en achteraf natuurlijk bijhoudt. Zo zie je de stad door een andere lens, en kun je die herinneringen bij wijze van spreken gewoon in je achterzak steken. Maar ook die andere grote stad in Oostenrijk, Salzburg, is niet geheel onbekend bij de meeste mensen. De feestdagen staan op filmisch vlak gegarandeerd gelijk aan ofwel een of andere kerstfilm of het alom bekende en geprezen (of grondig gehate) ‘The Sound of Music’. Of je het nu wil of niet, de meeste nummers ken je vanbuiten of klinken op z’n minst bekend in de oren. Maar fans van het eerste uur zullen ook de locaties meteen herkennen. In Salzburg kun je alle muzikale plekjes ontdekken, veelal met gebruik van de fiets. Een aanrader voor wie een van de bekendste films een keertje in het echt wil zien tijdens de feestdagen, in plaats van op het scherm.
Nee, het gaat hier niet om een of andere bizarre tour waarbij je kennismaakt met alle daklozen in een stad. Maar wel één waarbij dakloze mensen, of mensen die zich in sociale situaties bevinden die dicht grenzen bij de armoede, een rondleiding doorheen de stad geven. Praag is hierin een voorloper, maar ook Parijs, Barcelona en Londen zetten de iets minder fortuinlijke inwoners het gidsvlaggetje in de hand. In Praag zijn de tours op poten gezet dankzij een aantal studenten die een beurs kregen om het initiatief, genaamd Pragulic, op te starten. Je kunt je daarbij natuurlijk verwachten aan een heel andere tour dan de meeste toeristen krijgen in de Tsjechische hoofdstad. Langs de populaire plaatsjes waar het koppen lopen is, zal je doorgaans niet passeren. Wel langs enkele kraakpanden en andere verborgen, iets meer underground, plekken. Ook de straatmuzikanten van Praag staan op de route.
Hoe cool bovenstaande dingen ook mogen lijken, als je een paar bengels mee door de douane op de luchthaven hebt moeten sleuren, lijken avontuurlijke tours niet erg vanzelfsprekend. Los van de gewone tours doorheen een stad, kun je er ook enkele vinden op maat gemaakt voor kinderen. In Parijs vind je in die gezinscontext de ‘Space Invaders’-tour terug. Space Invaders is een van de oudste videogames, afkomstig uit Japan in de jaren ’70, en tevens de bron van inspiratie voor de Parijse artiest Invader. Over de hele stad maakt hij kleurrijke mozaïekjes met enkele van de Space Invaders-icoontjes op. De tour neemt je dus mee van de ene plek naar de andere waar je die kunt terugvinden. Het is voor de kinderen leuk om te zoeken en eventueel na te tekenen, en terwijl kunnen de ouders genieten van de wijk waarin de graffiti en keramische tegeltjes zich bevinden. Moest je kiezen om met het hele gezin naar de stad van de liefde te trekken, dan is de Space Invaders-tour zeker een aanrader. Al valt wel op te merken dat er sinds vorig jaar heel wat mozaïeken zijn overplakt of gestolen. De tour zal dus misschien iets korter zijn geworden, tenzij de tegeltjes ondertussen vervangen zijn. Maar één manier om erachter te komen…!  

Lees meer.

Walter Grootaers: Sixty is the new forty

Je zou het hem niet nageven, maar Walter Grootaers van De Kreuners is 63 jaar. Hoe kijkt hij aan tegen ouder worden? Wat zijn de mijlpalen in zijn leven? En waarom verliet hij ooit ietwat depressief het podium van Rock Werchter? “Toen De Kreuners begonnen, dacht ik: dit duurt een jaar of vijf.”

Gezondheidstips: Eet jezelf gelukkig

Als het leven een voetbalwedstrijd zou zijn, is de periode na je vijftigste dan blessuretijd? Helemaal niet! Op tijd aandacht besteden aan je gezondheid maakt dat je wellicht nog een mooie tweede helft van het leven kunt spelen, die misschien nog wel spannender wordt dan de eerste.

Zorg dat export geen valkuil wordt

Leuk hoor, dat contract dat je in de wacht sleepte in Portugal of Italië. Maar nu begint het pas. Hoe krijg je de goederen ter plaatse? En welke valkuilen moet je daarbij ontwijken?

Een stukje paradijs op aarde

Weinig dingen die zo aangenaam zijn als verpozen in een mooie, perfect onderhouden tuin. Maar wat precies ‘mooi’ is, wil wel eens veranderen. Want net als in kleding, auto’s en schoenen zijn er ook in tuinen trends en modes. Welke planten en stijlen zijn nu in? En vooral: welke zijn out?

Geert Van Hijfte: Dankzij de vooruitgang is er vooruitgang

Tijdens de Week van de Zorg toonden honderden organisaties en tienduizenden zorgprofessionals hoe zij met de uitdagingen van deze tijd omgaan. Met de vergrijzing maar evenzeer met de evolutie in de geneeskunde, met allerlei innovaties en met het veranderende zorglandschap.

Elien Migalski: Alles komt terug

De Spice Girls. Dé meidengroep van de nineties. Met hun verschillende typetjes van Baby Spice tot Sporty Spice, die perfect bij elkaar pasten, en hun gemakkelijk over te nemen danspasjes. Bekend voor hun eenvoudige liedjes die nog steeds in menigeens hoofd zitten en natuurlijk voor hun outfits!

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”