3.2 C
Antwerp
11 december 2018

Alken-Maes: b(r)ouwen aan je toekomst
A
.

Begin dit jaar werd Brouwerijen Alken-Maes door de HR-auditgroep Top Employers Institute Belgium uitgeroepen tot ‘Top Employer’. Het betekent dat het bedrijf een omgeving creëert waar de werknemers zich kunnen ontwikkelen en waar ze zich goed in hun vel voelen. En dat is nodig met de huidige war for talent, zegt hr-Director Eline Van Poeck.

Mooie bekroning
De titel van Top Employer is een bekroning voor de inspanningen die Alken-Maes al langer doet om uitstekende arbeidsomstandigheden voor zijn personeel te creëren en talent te koesteren en te ontwikkelen. Die aanpak is niet alleen goed voor de werknemers, ook voor het bedrijf zelf brengt het niets dan voordelen mee, zegt Eline. “De arbeidsmarkt is momenteel behoorlijk krap, waardoor we vaak meer vacatures hebben dan potentiële kandidaten. Deze erkenning geeft sollicitanten een idee van wat voor onderneming we zijn en welke waarden we belangrijk vinden. En dat helpt hen misschien over de streep te trekken.”

Achteroverleunen is voorbij
Een titel als ‘Top Employer’ is voor Alken-Maes uiteraard een zeer mooie bekroning, maar het is natuurlijk niet voldoende om alle jobs in te vullen. Het komt er voor het bedrijf ook op aan om proactief te scouten. Achteroverleunen en hopen dat sollicitanten spontaan voor je deur opduiken… Die tijden zijn voorbij. “Binnen hr denken we veel na over welke toekomstige vacatures we gaan uitschrijven en hoe we dat soort van profielen kunnen bereiken”, legt Eline uit.

“Als we daarmee wachten tot de vacature er daadwerkelijk is, is het vaak al te laat. We leggen bijvoorbeeld heel veel contacten met studenten in ingenieursrichtingen, in brouwerij-opleidingen, in economische, sales en marketing-richtingen. En we schakelen hen ook daadwerkelijk in voor stages of projectwerk. Als we bijvoorbeeld nieuwe producten introduceren, zijn het heel vaak studenten die mee de sales en marketing verzorgen.”

Je gelukkig voelen, het gevoel hebben dat je bij ons ‘je ei kwijt kunt’ en een gezonde balans tussen privésfeer en werk, is heel belangrijk Eline Van Poeck

Privé/professioneel
Op die manier kunnen potentiële werknemers al eens proeven van de job, een paar maanden meedraaien en kijken of het DNA van het bedrijf past bij hun verwachtingen. En dat is belangrijk. “Kijk, de grens tussen privé en professioneel is de laatste jaren almaar vager aan het worden”, zegt Eline. “Om daarmee om te gaan, moet je je als werknemer toch wel kunnen identificeren met ons bedrijf. Dat wil niet zeggen dat je dag en nacht met je job moet bezig zijn, maar je gelukkig voelen en het gevoel hebben dat je bij ons ‘je ei kwijt kunt’ en een gezonde balans tussen privésfeer en werk, vinden we heel belangrijk.”

Sterke profielen gezocht
In een brouwerij lopen er heel wat verschillende profielen rond. Welke nu de moeilijkste zijn om binnen te halen? Eline moet er niet lang over nadenken. “De brouwmeesters zijn vrij lastig te vinden. Ten eerste omdat er niet zo geweldig veel mensen die opleiding volgen, maar natuurlijk ook omdat ze heel gegeerd zijn. Het is een hele kleine vijver waarin ook onze concurrenten vissen. Dat geldt ook voor ingenieurs en IT’ers bijvoorbeeld: zij hebben vaak de jobs maar uit te kiezen. Maar ook goede marketingprofielen zijn moeilijker te vinden dan je zou denken. In ons geval is dat een vrij complexe job. Naast local brands, zoals Maes, Cristal en Hapkin in België, zetten wij ook onze global brands Affligem en Mort Subite internationaal in de markt.”

Bij Alken-Maes werken nu zowat 470 mensen. Er is echter nog genoeg plaats voor extra talent, zegt Eline. “We hebben dit jaar al een 45-tal vacatures kunnen invullen en er staan er momenteel nog vijfentwintig open. Daar zitten heel verschillende jobs tussen: accountants, brouwers, logistieke specialisten, data-specialisten, een communications officer…van alles en nog wat. Wie zich geroepen voelt: aarzel niet om te solliciteren (lacht)!”


Meer over

Alken-Maes is als het nummer twee dé innovatieve challenger op de Belgische bier- en cidermarkt. Met pilsmerken als Maes en Cristal, de abdijbieren Grimbergen en Affligem, meerdere speciaalbieren zoals Mort Subite, Hapkin en Desperados en het cidermerk Strongbow bezit Alken-Maes een sterk uitgebalanceerde merkenportefeuille. Naast het hoofdkantoor in Mechelen beschikt Alken-Maes over drie brouwerijen in Alken, Opwijk en Kobbegem en drie distributieplatformen in Mechelen, Wellen en Middelkerke. Alken-Maes stelt zo’n 500 mensen tewerk.

Lees meer.

Een tuin voor het hele gezin

Jij een cocktail in de hand, je kinderen een waterpistool. Jij met je vingers in de moestuin, je kinderen met de bal aan de voeten. De tuin, dat is plezier voor het hele gezin. Drie bekende Vlamingen vertellen over hun bijzondere band met hun tuin.

Van kot los?

De huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’.

Meer dan een verpakking

Een product in een standaard verpakking die helemaal niets aan de verbeelding overlaat? Liever niet, toch? Deze zes innovatieve verpakkingen verleggen liever wat grenzen en maken de wereld niet enkel een tikkeltje mooier, maar ook veel leuker.   

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen doen

We moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Nathalie Hellinckx: ‘Bij ons kopen ze groenten die recht van het veld komen’

Ja, er zijn nog jongeren die met volle goesting in de boerenstiel stappen. Nathalie Hellinckx draait al jaren mee in de groenteboerderij van haar ouders. En ze heeft haar eigen ideeën voor de toekomst. “Ik geloof sterk in de directe band tussen boer en consument, zonder tussenpersonen.”

Hilde Crevits: ‘Elke jongere moet EHBO krijgen op school’

Als Vlaams minister van Onderwijs draagt Hilde Crevits (CD&V) een goede algemene zorg hoog in het vaandel, zeker sinds ze van dichtbij kennismaakte met het zorgsysteem. Niet enkel door de ziekte van haar zoon, maar ook als mantelzorger van haar ouders en schoonouders, met wie ze samenleeft in een kangoeroewoning.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”