man
Lifestyle

”Onze plicht? Gewoon lekker man blijven“

09.05.2018
door Fokus Online

Van ‘De Joeri’, over Tragger Hippy, tot M!LF. Ik heb altijd stoere rollen gespeeld. Deels door de tijdgeest en deels door een stoer imago dat me achtervolgt. En hoewel deze stoere kant zeker in me zit, schuilt er nog veel meer achter het stereotype ‘Jan Van Looveren’.

Stereotiepe ‘stoere man’

Het werd jaren van ons, mannen, verwacht om ‘de stoere man’ te zijn. Dat stereotype zit nu eenmaal in onze genen. ‘Man zijn’ werd ook mij aangeleerd als: niet flauw doen, je sterk houden en de kost verdienen om voor je gezin te kunnen zorgen… Het zit in mijn lijf en ik krijg het er niet uit. Toch merk ik wel dat ik er stilaan zelf iets aan probeer te veranderen, want met ‘hard zijn’ alleen red je het niet in deze maatschappij.

Excuseren tegenover de kinderen

Mijn vader was niet iemand die zich snel excuseerde tegenover zijn kinderen. Dat doe ik naar mijn kinderen toe wel. Mijn jongste dochter heeft bijvoorbeeld suikerziekte en moest een aantal maanden geleden vier keer per dag een spuitje krijgen. Op een gegeven moment wou ze dat niet meer doen, waarop ik tegen haar zei: “Kom, niet flauw doen. Het is maar een klein spuitje, je hebt dat nodig.” Dit gaf niet echt het goede resultaat. Daarna ben ik terug naar mijn dochter gegaan om mijn excuses aan te bieden.”

“Ik vertelde haar dat ze niet flauw was, maar net heel sterk en dat ik misschien niet zou kunnen doen wat zij elke dag moest doen. Een vader die zegt dat je niet flauw moet doen, heeft echt een impact. En door net tegen mijn dochter te zeggen dat ze niet flauw was, bloeide ze helemaal open. Het is echt oké om pijn te hebben. Door dit te erkennen, bereik je vaak meer. Je wordt ook niet minder man door je gevoelens te laten zien. Integendeel, het maakt je zelfs nog meer man dan daarvoor.

Met ‘hard zijn’ alleen red je het niet in deze maatschappij.

Stempel

Natuurlijk komt die stoere kant wel naar boven in mijn rollen. Het gebeurt niet vaak dat ik ‘de zachtere man’ speel en als ik het doe, zijn mensen verbaasd. Je krijgt wel een stempel, waardoor mensen denken dat je in real life ook zo bent. Die stoere kant zit zeker voor een deel in mij. Ik vergelijk het met de natuur, met een leeuw die zijn gezin verdedigt.

Ik geloof dat je in het leven constant moet leren. Je moet jezelf voeden met informatie die je krijgt van je ouders, vrienden, collega’s… Volharden in de pijn, volharden in ‘zo ben ik opgegroeid en zo heb ik het nu eenmaal meegekregen’, maakt dat je op een zeker moment alleen komt te staan. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te luisteren en te leren. Mensen proberen je je hele leven te veranderen, waardoor je steeds een ander jasje moet aantrekken en andere indrukken eigen probeert te maken, zeker als je jong bent. In dat proces leer je jezelf kennen en leer je jezelf nooit te verloochenen. Je moet geen ‘nieuwe man’ of ‘stoere man’ zijn als dat niet juist aanvoelt. Dus laten we maar gewoon lekker man blijven, op onze eigen manier met respect voor onze naasten én voor onszelf.

Vorig artikel
Volgend artikel