dromen
Lifestyle

‘Het is niet hoe goed je bent, maar hoe goed je wil zijn’

16.04.2018
door Fokus-online.be
In samenwerking met Marc Sluszny, mental coach en keynote speaker

Toen Sir George Mallory zich in 1924 opmaakte om als eerste Brit de hoogste berg van de wereld te beklimmen, vroeg een reporter hem: “Why do you want to climb Mount Everest?” Mallory antwoordde kort en bondig: “Because it’s there.”

Mallory’s antwoord lijkt uiterst eenvoudig, maar ik heb er jaren over gedaan om te begrijpen wat hij hiermee bedoelde. Elk individu beschikt over een bepaalde hoeveelheid energie die het mogelijk maakt om zijn of haar dromen te verwezenlijken – op voorwaarde dat hij of zij beschikt over genoeg moed, doorzettingsvermogen en focus. Toch zoeken wij allen het gemakkelijkste en minst zware pad.

Waarom afzien? Waarom pijn of ongemak verdragen? Is het niet eenvoudiger om gewoon te doen wat je altijd hebt gedaan? Onze aard lijkt ons te dicteren dat we het best in onze comfortzone kunnen blijven. Met zijn legendarische respons bedoelde Mallory dat niet zozeer de berg de uitdaging was, maar het feit dat hij een keuze maakte, zich een doel stelde en zijn eigen pad koos. Daarom had hij zich uitstekend voorbereid en zorgvuldig de mogelijkheden gecreëerd om deze hachelijke onderneming tot een succesvol einde te brengen. Het ging niet om geld, roem of glorie, maar om persoonlijke groei.

Pas als we onze angsten in de juiste context kunnen plaatsen en de psychologische herkomst ervan doorgronden, kunnen we hindernissen overwinnen

Geen ‘natuurlijk talent’ nodig

Als mens hoef je geen ‘natuurlijk talent’ te hebben om je dromen te verwezenlijken. Als je echt iets wil bereiken, zijn er een paar vereisten. Je moet je genoeg willen inzetten, je angsten durven te overwinnen en gefocust blijven. Gun jezelf de tijd om (zelf)kennis te vergaren, werk dagelijks bewust aan je fysieke en mentale ontplooiing en haal het beste uit jouw capaciteiten. Ga op zoek naar inspiratie en zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Gooi jezelf in de uitdaging. Geef je honderd procent en wie weet waartoe jij in staat bent. Ook in jou zit er een Mallory. Waarom is dit dan voor velen zo moeilijk? Het antwoord heet angst. 

Angst is het grootste struikelblok op het pad naar de verwezenlijking van onze dromen. Alles wat ons ervan weerhoudt om onze doelen of objectieven te bereiken, is gebaseerd op angst. We kampen allemaal met angsten, ze horen bij het dagelijkse leven. Ze bepalen mee wie we zijn, waar we naartoe gaan en wat we doen. Maar pas als we onze angsten in de juiste context kunnen plaatsen en de psychologische herkomst ervan doorgronden, kunnen we deze hindernis overwinnen. De meeste mensen hebben de neiging onbekende situaties te vermijden, om zich zo te distantiëren van alle onzekerheden. Als het je lukt om je geest vrij te maken van angsten en je negatieve gedachten uit te schakelen, dan kun je een zen-toestand bereiken, waarin je geest één is met je lichaam. Pas als geest en lichaam harmonieus functioneren, kun je je doel bereiken en je leven ten volle te benutten. Het is niet hoe goed je bent, maar hoe goed je wil zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel