week van de zorg
50+

Dankzij de vooruitgang is er vooruitgang

07.04.2018
door Fokus Online

Tijdens de Week van de Zorg toonden honderden organisaties en tienduizenden zorgprofessionals hoe zij met de uitdagingen van deze tijd omgaan. Met de vergrijzing maar evenzeer met de evolutie in de geneeskunde, met allerlei innovaties en met het veranderende zorglandschap.

Zorgtechnologie

Tijdens de Week van de Zorg kon het brede publiek ook kennismaken met zorgtechnologie. Met als centrale thema: hoe kunnen technologie en innovatie de zorg menselijker maken? Meer dan ooit willen zorggebruikers de beste, kwalitatieve zorg krijgen en die in eigen regie houden. Kwaliteit van leven staat centraal en iedereen wil zo lang mogelijk een actieve rol spelen binnen onze samenleving. Met aandacht voor ons lichamelijk en psychisch welbevinden. En terecht.

Zelf ben ik onlangs 54 jaar geworden. Dat betekent wat grijze haren, dat wel, maar zeker niet oud. En toch – ik geef het toe – denk ook ik al eens aan later, aan hoe mijn oude dag er zal uitzien. Liefst blijf ik zo lang mogelijk thuis: ouder worden doe je thuis. Zorgprofessionals werken niet langer enkel in zorgorganisaties, maar steeds vaker in multidisciplinaire en intersectorale netwerken van zorg en ondersteuning. Zij werken nauw samen met informele zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers. Hun rol is vandaag niet meer weg te denken. Daarenboven komen er ook meer burgerinitiatieven op kleinere schaal die zelf hun eigen zorg organiseren.

Dankzij vooruitgang is er vooruitgang

Maar echt actief oud worden en langer thuis blijven wonen, is enkel mogelijk geworden dankzij de technologische vooruitgang. Om de fantastische Luc De Vos van Gorki te parafraseren: ‘Dankzij de vooruitgang is er vooruitgang.’

En dat er vooruitgang is, zien we duidelijk in de praktijk. Niet alleen krijgt technologie bij de zorgprofessional een vaste plek in het dagelijkse werk. Ook bij de zorgvrager is de inzet van technologie, ter ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig in eigen omgeving te blijven wonen, een evidentie geworden. eHealth-toepassingen, monitoring, robotisering, apps, domotica, digitale platforms voor gegevensdeling, portalen die het mogelijk maken je eigen medische gegevens te raadplegen… De reeks is eindeloos en zal in de toekomst met exponentiële snelheid verder evolueren. Zowel de overheid als de zorgvragers en de zorgaanbieders staan klaar om innovaties te omarmen en op grotere schaal te implementeren. Met meer dan ooit een focus op preventie en welzijn. Geen ziektezorg, maar gezondheidszorg.

‘Samen Zorgkrachtig’

‘Samen Zorgkrachtig’ was het thema van de ‘Week van de Zorg’. Laat dat een mooie samenvatting zijn van de richting die we uit moeten met onze gezondheidszorg in Vlaanderen. De kracht van samen zorg dragen voor elkaar. Nu, morgen en ook later.

Tekst Geert Van Hijfte, Voorzitter Dag van de Zorg vzw

Vorig artikel
Volgend artikel