ouder worden
Gezondheid

Het belang van de overgang

05.04.2018
door Fokus Online

Je hebt zij die baden in nostalgie en verjongingscrèmes, en zij die de jaren met open armen verwelkomen en nog eens goed knuffelen ook. Welke groep je ook toe behoort, ouder worden brengt veranderingen met zich mee. En daar kun je op heel wat verschillende manieren mee omgaan.

Begin je spontaan te nagelbijten als je denkt aan het dichterbij komen van de 50 en al haar plusjaren? Pieker je er dan over dat diezelfde nagels te broos zijn geworden, je haren te grijs lijken, of je rimpels te diep lopen? De jaren brengen niet enkel wijsheid met zich mee, maar ook onvermijdelijke veranderingen aan lichaam en geest. Maar dat hoeft heus geen reden tot paniek te zijn.

Tweede puberteit

Ouder worden kun je beschouwen als een tweede puberteit. Je hormonen spelen op en brengen daardoor heel wat teweeg in je lichaam en geest. Als tiener overkomt het je als een onverwachte golf, maar op latere leeftijd wordt de weg naar de overgang langzaam en een beetje angstvallig betreden. “Het is een periode van hormonale omwentelingen met een geleidelijke vestiging van menopauze bij vrouwen en penopauze bij mannen,” vat Manoëlle Sepulchre van het magazine Fifty&Me samen. “Sommige mensen voelen bijna geen ongemak terwijl anderen te kampen krijgen met opvliegers, stemmingswisselingen, daling van het libido…”

Uiterlijke veranderingen

Ook uiterlijk merk je de gevolgen van een daling in de hormonale productie. “De huid wordt minder stevig en is vaak droger en ruwer, en je haar wordt veel fijner,” gaat Sepulchre verder. Maar dat gebeurt allemaal natuurlijk niet zomaar van de ene dag op de andere. Leen Steyaert, overgangsconsulente en auteur van verschillende gezondheidsboeken, is bekend met die periode van hormonale onrust. “Gezondheidsklachten kunnen bij vrouwen jaren voor de daadwerkelijke overgang opkomen. Daar komt dan nog eens bij dat ze moeten omgaan met het verlies van hun vruchtbaarheid.”

Menopauze

“Mannen doven in feite een beetje uit, maar kunnen – als ze willen – kinderen maken tot ze sterven,” geeft Steyaert aan. Het woord menopauze is volgens haar dus verkeerd gebruikt, aangezien het niet echt een pauze betreft en hun testosteronafname geleidelijk gebeurt. “Maar als een vrouw in menopauze komt, is het echt gedaan. Je kunt niet meer reproduceren, en dan ben je als het ware niet langer interessant voor de natuur.” Daarbovenop moeten de meesten een evenwicht vinden tussen werk, studerende kinderen, ouders of grootouders die zorg nodig hebben… “Je elastiek kan serieus uitgerekt zijn dan. Je verantwoordelijkheden houden je continu bezig en dat is niet altijd evident.”

Gezonde levensstijl en voedingspatroon

Gelukkig bestaan er manieren om eventuele stress en andere ongemakken op te vangen die je kunt ervaren bij een ‘uitgerekte elastiek’. Een gezonde levensstijl en voedingspatroon is één greep uit de trukendoos. “Authentieke, onbewerkte voeding is de beste manier om een gezond voedingspatroon aan te gaan,” zegt Steyaert. “Groentjes wokken of stomen met wat vis of vlees, het hoeft niet moeilijk te zijn.” Ook beweging is en blijft belangrijk om meer energie en levenslust te garanderen. Sepulchre: “Wandelen kan al wonderen doen. Houd gewoon in je achterhoofd dat je lichaam nu eenmaal minder calorieën nodig heeft.”

“Er bestaan ook veel voedingssupplementen of geneesmiddelen – op voorschrift – die kunnen helpen bij de hormonale kwesties,” voegt Sepulchre daar verder aan toe. “Cosmetische laboratoria ontwikkelden ook veel meer producten die steeds efficiënter werken, om de huid steviger te maken.” Geen onaardigheid voor zij die graag een avondje spenderen met hun crèmekes.

Ouder worden is niet het einde

Maar het belangrijkste is dat je vooral met jezelf een avondje wil spenderen, ongeacht je fijne rimpeltjes en ietwat krakende gewrichten. “Een mythe die echt weg moet,” begint Sepulchre, “is dat ouder worden het einde van alles betekent. Je moet je niet oud voelen, want dan ben je ook oud.” Ze maant aan om positief en dynamisch te blijven, met onderhoud van je sociale contacten. Steyaert: “Focus op wat je wél krijgt op je 50ste, niet op wat je verliest.”

Wat je dan precies met de jaren wint? Voor Sepulchre is dat meer maturiteit, sereniteit en zelfvertrouwen. “Je weet wie je bent, wat je wilt – ook in bed! –en je doet waar je altijd van gedroomd hebt.” En voor Steyaert is dit niet anders. “Je creëert eindelijk het recht om dingen voor jezelf te doen. Je mag gerust wat egoïstischer worden. Neem eens een massage of ga sporten. Het is zo heerlijk om gracieus nee te leren zeggen.” Laat die jaren maar komen!

Vorig artikel
Volgend artikel