vrijhandel
Business

Het belang van vrijhandel voor onze welvaart

02.02.2018
door Fokus Online

De Belgische economie is zeer afhankelijk van vlotte handelsstromen en internationale investeringen. 1 job op 6 in ons land hangt af van de Europese export naar de rest van de wereld. Daarom kunnen we het belang van vrijhandel enkel maar benadrukken.

De Belgische export vertegenwoordigt 85% van ons bbp, dat is bijna het dubbele van het eurozonegemiddelde. En dat is wellicht nog een onderschatting. Want er is ook nog de ‘indirecte export’ van België via andere Europese landen. Daarvan zijn nog eens 196.000 Belgische jobs afhankelijk.

De afhankelijkheid van de Belgische economie van internationale handel en investeringen is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Op 15 jaar tijd is de waarde van onze handel met het buitenland bijna verdubbeld. De ontwikkeling van global supply chains, wereldwijde processen ondersteunde mee deze aangroei van de internationale handelsstromen. Daarvan vinden de verschillende stappen in verschillende landen plaats. Daardoor konden de Belgische ondernemingen zich specialiseren in de productie en de uitvoer van producten met hoge toegevoegde waarde, met als gevolg een maximale ‘retour’ voor het Belgische bbp.

We pleiten voor het onderhandelen van nieuwe vrijhandelsakkoorden, waarbij we ons laten leiden door feiten in plaats van door angst

België benut de voordelen verbonden aan internationale handel nog niet ten volle. De Belgische export is vandaag immers nog sterk gericht op landen met een lage groei. Hoewel binnen 10 à 15 jaar naar verwachting 90% van de wereldwijde groei buiten Europa zal worden gerealiseerd, gaat vandaag slechts 23% van de Belgische uitvoer naar niet-EU-markten. Willen ze competitief blijven, dan moeten de Belgische ondernemingen resoluter de internationale kaart trekken. Een belangrijk instrument daarvoor zijn de vele handelsakkoorden die de Europese Commissie recentelijk gesloten heeft of waarover ze vandaag onderhandelt.

Jammer genoeg zijn bepaalde aspecten van deze akkoorden (te) vaak het voorwerp van kritiek te wijten aan desinformatie of een gebrekkig begrip van de technische aspecten. Nee, deze akkoorden komen niet tot stand in de rug van de lidstaten en van het maatschappelijk middenveld. Nee, de Europese normen op het vlak van gezondheid, mensenrechten en sociale- en milieubescherming offerde men niet op het altaar van ongebreideld liberalisme. Nee, private arbitragerechtbanken kunnen een nationale wet niet wijzigen. En nee, niet alleen grote multinationals hebben baat bij deze akkoorden. Ondanks de pogingen van experts om deze valse waarheden bij te sturen, hebben simplistische boodschappen vaak het debat gedomineerd.

We pleiten voor het onderhandelen van nieuwe vrijhandelsakkoorden, waarbij we ons laten leiden door feiten in plaats van door angst. Dit met als doel protectionisme te bestrijden en de wereldhandel vrij te maken volgens onze normen en standaarden. Onze beleidsmakers moeten de vrijhandelsakkoorden waarover men vandaag op Europees niveau onderhandelt, steunen met het oog op evenwichtige en veelomvattende teksten die tegelijk de uitvoer én invoer vergemakkelijken en die een level playing field garanderen.

Vorig artikel
Volgend artikel